Piyasalar faiz kararına odaklandı

Yurt içi piyasalar yarınki TCMB faiz kararını bekliyor. Faiz koridorunun üst bandında indirim bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları ile dalgalanırken, yurt içi piyasalar yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı.

Fed Başkanı Janet Yellen'in 26 Ağustos'ta Jackson Hole'de yapacağı konuşması öncesinde Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın ekonomideki toparlanmaya işaret eden açıklamaları eylül toplantısına ilişkin faiz artırım beklentilerini artırdı. Küresel piyasalarda Fed'in 20-21 Eylül'de gerçekleştireceği toplantısına ilişkin faiz artırım beklentilerinin görece artmasının ardından dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazandı.

Petrol fiyatları cuma günü başladığı düşüşünü yeni haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarında devam ettiriyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2'ye yakın değer kaybederek 50 doların altına gerilerken, pay piyasaları tarafında ise yenin dolar karşısında gerilemesinin desteği ile Japonya borsasının alıcılı bir seyir izlediği görülüyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 değer kazandı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi. Dolar/yen paritesi saat 09.00 itibarıyla yüzde 0,7 artışla 100,9'dan işlem görürken, altının ons fiyatı küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle yüzde 0,6 değer kaybederek 1.333 dolara geriledi.

Analistler, bu hafta perşembe günü İngiltere ve ABD büyüme verileri ile cuma günü başlayacak Jackson Hole toplantısından gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydederek, yurt içinde ise yarınki TCMB faiz kararının takip edileceğini ifade ediyor.

Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesinin beklentiler doğrultusunda olduğunu aktaran analistler, dolayısıyla piyasalara etkisinin olmayacağını tahmin ediyor. Fitch Ratings Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyede teyit ederken, görünümü "negatif"e çekmişti.

Faizde düşüş olacak mı?

AA Finans anketine katılan ekonomistler PPK'nın faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indirmesini bekliyor. Ekonomistlerin tamamı marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim bekliyor. Bu ekonomistlerden 16'sı bu indirimin 25 baz puan, 1'i ise 50 baz puan düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik olmayacağını öngörüyor. 

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.