Piyasalar Fitch'i bekliyor

Fitch'in bugün yapacağı Türkiye değerlendirmesinde not düşüreceği endişesiyle dolar kuru 3.91'in üzerine çıkarken, Borsa İstanbul satıcılı bir açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bu akşam açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesine odaklandı.

Karar öncesinde hafta boyunca yüksek bir tansiyonla hareket eden dolar kuru bugün 3.91'in üzerine çıkarken, pay piyasalarında yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) çıkıp hisse senedi alımlarına yönelmesi Borsa İstanbul'u (BİST) 84.000 seviyesine taşıdı.

Dolardaki sert hamlelere ve oynaklığa rağmen genel olarak pozif seyreden ve dünü yüzde 0,84 primle 83.826 puandan kapatan BİST, haftanın son işlem gününe zayıf bir başlangıç yaptı.

BİST 100 endeksi, 247 puan düşüşle 83.578 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,30 oranında değer kaybetti.

Diğer taraftan TL'de kırılganlık devam ediyor. Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaya ilişkin belirsizlik algısı ve attığı likidite adımlarının piyasada yeterli görülmemesinin yanı sıra Fitch'ten not indirimi beklentisiyle yukarı hareketini sürdüren dolar/TL, bu sabah da 3.88 seviyesinin üzerinde açıldı. Kur ardından yükselişe geçerek 3.9112 seviyesine kadar çıktı.

"Fitch notu kıracak"

Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini 27 Ocak'ta yayınlayabileceğini açıklayan ve Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren tek kurum olan Fitch'in kararını bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklaması bekleniyor.

Ekonomistler, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bugünkü Türkiye değerlendirmesinde kredi notunun "yatırım yapılabilir seviyenin" altına indirebileceği tahmininde bulunurken, notun teyidi halinde ise piyasaların buna çok olumlu tepki verebileceğini belirtiyor.

Fitch, halen Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-" ile, görünümü ise "negatif" olarak değerlendiriyor.

Dış borsalar sakinDış borsalar sakin

 

Dolar 3.91'i geçtiDolar 3.91'i geçti

 

Ekonomistler Fitch'den not indirimi bekliyorEkonomistler Fitch'den not indirimi bekliyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir