Piyasalar güne zayıf başladı
Borsa İstanbul 45 puan kayıpla güne başlarken, dolarda ilk işlemler 2,97 seviyesine yakın gerçekleşiyor. Global borsalarda genel olarak negatif kapanışlar dikkat çekiyor.
Küresel piyasalar her iki yönlü dalgalanmayı sürdürürken yurtiçinde iç ve dış jeopolitik endişeler çerçevesinde yön arayışı devam ediyor.
Dün pozitif bir seyir izleyerek 73 bin seviyesinin üzerinde kapanan Borsa İstanbul (BİST), yeni güne hafif ekside yatay bir başlangıç yaptı.
BİST 100 endeksi, güne 45 puan düşüşle 73.400 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,06 oranında değer kazandı.
Dün günü 2.96'nın hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 2.9687/2.9690 seviyesinden başladı. Dün akşam saatlerinde 3.1220 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1339/3.1354; 3.2850 civarında olan euro/TL ise 3.2990/3.3009 seviyesinde işlem görüyor.
Bugün iç piyasada Şubat ayına ilişkin tüketici güven endeksinin dış piyasalarda ise TSİ 15:30'da açıklanacak TÜFE ve çekirdek TÜFE verilerinin izlenecek.
Global borsalar düşüşte
Asya borsaları petrol fiyatlarının düşüşe geçmesi ve yatırımcıların küresel ekonomik görünüm nedeniyle temkinli olmaları dolayısıyla üç haftanın zirve seviyelerinden geriledi.
ABD'nin S&P 500 endeksi Wal-Mart'ın açıkladığı zayıf bilançonun ardından yüzde 0.5 düşüş yaşadı. Bu sabah itibariyle baktığımızda ise ABD vadelilerinin pozitif bir seyir izlediği gözleniyor.
Avrupa borsalarının, ABD ve Asya piyasalarındaki aşağı hareketi takip ederek güne düşüşle başlamaları bekleniyor.
Suriye endişesi sürüyor
Analistler, TL varlıklarında yaşanan ayrışmayı tamamen iç ve dış jeopolitik gelişmelere bağlarken, son dönemde Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelere askeri olarak daha fazla müdahil olmaya gittikçe yakınlaşmasının piyasadaki ana endişe nedeni olduğunu belirttiler.
Suriye silahlı güçlerinin Rus hava gücü ve İran destekli milislerin desteğiyle birkaç hafta önce ülkenin kuzeydoğusunda başlattığı taarruz, orduyu Türkiye sınırının yaklaşık 25 kilometre yakınına kadar getirdi. Suriyeli Kürtlerin silahlı grupları ise durumdan faydalanarak kontrol alanlarını genişletti.
Hafta sonundan itibaren bu durumu engellemek adına Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları Suriye'deki silahlı Kürt gruplarından PYD/YPG mevzilerini top atışlarıyla vurdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD'nin saldırgan nitelikteki tavırlarının devam etmesi durumunda vurmaya devam edeceklerini açıkladı.
Türkiye'nin Suriye'de askeri anlamda daha çok müdahil olmak istemesinin bir endişe olduğunu bunun da piyasalara yansıdığını belirten bankacılar ancak askeri anlamda ABD öncülüğündeki koalisyonsuz müdahil olmanın arzu edilmemesini ise piyasadaki satışların sınırlı kalması için önemli bir destek olarak görüyorlar.
Öte yandan Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerinde devam eden çatışmalar ve son olarak Ankara'da yaşanan patlama ise iç güvenlik endişelerini artıran nedenler olarak ön plana çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini taşıyan servis araçlarına Ankara'da akşam iş çıkışı saatlerinde düzenlenen saldırıda 28 kişi hayatını kaybederken 61 kişi yaralandı.