Piyasalar haftaya 'karışık' başladı

Küresel piyasalar, yoğun haber ve veri trafiğinin etkili olacağı yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) kararları, açıklanan veriler ve şirket bilançoları piyasalardaki pozitif havayı destekledi. Cuma günü açıklanan 2'inci çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,6 ile beklentilere yakın gelmesi sonrasında Dow Jones endeksi yüzde 0,15 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, hisse bazlı hareketlerin etkisiyle S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,12 değer kaybetti.

Açıklanan şirket bilançoları ve yoğun veri trafiğinin yanı sıra siyasi gelişmelerin de gündemi meşgul etmeye devam ettiği ABD'de, bu hafta tarım dışı istihdam verisi odak noktasında olacak. Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları ve siyasi çekişmelerin yatırımcılar tarafından takip edildiğini belirterek, geçen hafta düşüşünü üst üste 3'üncü haftaya taşıyan dolar endeksinin 93,15 ile son bir yılın en düşük seviyesine gerilediğine dikkati çekti.

Euro yükseldi, Avrupa borsaları geriledi

Avrupa tarafında, geçen haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi Ekonomik Güven Endeksi hafif bir artış kaydederken, Almanya'da yıllık enflasyon yüzde 1,7 ile beklentileri aştı. Açıklanan veriler sonrasında euro/dolar paritesi yüzde 0,64 yükselirken, pay piyasaları eurodaki değerlenmenin negatif etkisiyle günü düşüşlerle tamamladı. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,40, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,00 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 düşüş kaydetti.

Asya piyasaları füze denemesi ile 'karıştı'

Bugün Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin hafif üzerinde artması, Çin'de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) önceki aya göre gerilemesi ve Kuzey Kore'nin füze denemelerinin ardından Asya piyasalarında karışık bir görünüm izleniyor. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,02 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,55 yükseliş kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı dış ticaret dengesi
12.00 Euro Bölgesi, haziran ayı işsizlik
12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı enflasyon
16.45 ABD, temmuz ayı Chicago PMI
17.00 ABD, haziran ayı bekleyen konut satışları
17.30 ABD, temmuz ayı Dallas Fed imalat aktivite endeksi