Piyasalar haftaya kötü başladı

Borsa İstanbul, açılışta 215 puan düşüş yaşarken, dolar kuru tarihi zirvelere yaklaşmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası'nın Yuan'da gerçekleştirdiği devalüasyonun ardından Çin borsası ve diğer dış borsalardaki sert düşüşün iç piyasalara olumsuz yansımaları sürüyor. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 215 puan düşüşle 70.397 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,31 oranında değer kaybetti. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.92 düşüşle 86.2000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.57 yükselişle 3.0410 seviyesinde seyrediyor.

Cuma günü akşam saatlerinde 3 seviyesinin hemen üzerinde olan dolar/TL, bugün illikit piyasada 3.0450 seviyesini test ettikten sonra piyasaların açılış saatleri itibariyle 3.0350/3.0360 seviyesinden işlem görüyor. En son Eylül sonunda bu seviyelerde işlem gören kur 24 Eylül'de 3.0750 ile tarihi zirvesini test etmişti.

Cuma günü 3.1450 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1744/3.1770, 3.28 civarındaki euro/TL ise 3.3152/3.3181 seviyesinde işlem görüyor.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanması bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin yönetiminin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri piyasalar üzerinde baskı yaratıyor.

Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Beijing'in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüpheleri artırdı.

Çin borsasındaki düşüşler ve bu endişelerin ardından Asya borsalarında, ABD ve Avrupa vadelilerinde de düşüşler yaşandı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Yatırımcılar, Çin'in içine düştüğü ekonomik sorunlardan çıkamayabileceğinden kaygı duyuyor. Bu kaygılar, tüm dünya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Gelişmekte olan ülke paraları içerisinde en zayıf halka görünümündeki Güney Afrika Randı'ndaki sert kayıplar yakından izlenmeli, bulaşıcı etki ihtimali gözardı edilmemeli" dedi.

Piyasalarda bugün açıklanacak güncel Orta Vadeli Program (OVP) izlenecek.

Ayrıca, Çin kaynaklı gelişmeler, dış piyasaların seyri, bugün açıklanacak Türkiye cari denge verileri, S.Arabistan, İran, Rusya, Suriye odaklı jeopolitik riskler, Güney Doğu'da devam eden operasyonlar, ABD ve Euro Bölgesi'ne ait makro ekonomik veriler izlenen gündem konuları olacak.