Piyasalar için kritik hafta

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar geçen hafta genel olarak satıcılı bir seyir izlerken bu hafta, başta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olmak üzere piyasalar üzerinde etkili olacak önemli veriler gündemi belirleyecek.

Geçen hafta ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin iyi gelmesi ile parasal genişlemenin sınırlanabileceğine yönelik beklentilerin artması, hisse senedi piyasalarının satıcılı seyretmesine neden oldu.

Dow Jones endeksi haftalık bazda yüzde 1,23 oranında değer kaybederken, S&P 500 endeksi de yüzde 1,14 oranında düşüş kaydetti. ABD'de bugün mayıs ayı imalat sanayi ISM ve PMI verilerinin açıklanacağını belirten analistler, hafta boyunca başta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olmak üzere makroekonmik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları takip edilecek. Geçen hafta yön arayışında, yatay bir seyir izleyen gelişmiş Avrupa borsaları pozitif görünümü korumaya çalıştı. Almanya'da DAX endeksi geçen hafta, haftalık bazda önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 8.349 puandan haftayı tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,07 oranında düşüş kaydetti.

Analistler, bu hafta ABD'nin parasal genişleme politikasını etkileyecek verilerle, Merkez Bankası kararına göre yön arayacak piyasalarda, haftaya satıcılı bir başlangıç yapılabileceğini ve imalat sanayi PMI verisinin takip edileceğini kaydediyor.

Bugüne gelindiğinde Asya borsalarında Japonya'da Nikkei 225 endeksinin geçen hafta başlayan sert düşüşünün devam etmesi dikkati çekiyor. Nikkei 225 endeksi bu dakikalarda önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 3 oranında değer kaybederken, geçen hafta haftalık bazda değer kaybı yüzde 6'ya yaklaşmıştı.

Yurtiçi piyasalarda geçen hafta gerçekleşen sert düşüşlerle bozulan kısa ve orta vadeli teknik görünümün bu hafta da satıcılı bir seyre neden olabileceğini ifade eden analistler, bugün açıklanacak mayıs ayı enflasyon ve imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini kaydediyor. Analistler, BIST 100 endeksinin 86.500 puan altında kaldığı sürece 84.000 - 84.400 aralığında ki destek bölgesinin izleneceğini, bu seviyede tepki alışlarının gücünün artabileceğini belirtiyor.