Piyasalar için kritik hafta

Yarın Çin'den gelecek büyüme verisi ve TCMB'nin PPK toplantısı piyasaların yönünü belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Piyasalarda gözler bu hafta Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı ve kritik Çin 4. çeyrek büyüme rakamlarında olacak. Her iki veri de yarın (salı) açıklanacak. 

Çin Merkez Bankası (PBOC), büyüme rakamlarını rayına oturtabilmek adına önlem almaya devam ediyor. PBOC, yuana istikrar getirmek için, Çin'de faaliyet gösteren offshore bankaların yuan hesaplarına zorunlu karşılık faizi uygulaması başlattı. 

Son haftalardaki kurun yüksek seyri ve Fed’in faiz artırımına gitmesi sonrası Başkan Erdem Başçı’nın açıklamaları paralelinde banka tarafından sadeleştirmeye yönelik adımlar atılabileceği ifade ediliyor. 

Analistlere göre, beklentilerin aksine Merkez Bankası adımlar atmazsa, kur ve TL varlıkları üzerindeki baskı daha da artabilir. 

3.10 - 3.15 görülebilir

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Özgüven, Çin verileri ve Merkez Bankası kararının arından dolarda yeni zirve beklentisi içinde olduklarını kaydetti. 

Özgüven, “Çin tarafından verilerin olumsuz gelmesi olasılığında dolar/TL kurunda hızlı yükselişler görebiliriz. Böyle bir senaryoda, Merkez’in piyasayı tatmin edecek bir karar almaması da Türk Lirası varlıklarına sert bir satış dalgası getirebilir ve kurda yeni zirve denemeleri görebiliriz. Bu gelişmeleri ön plana çıkararak en karamsar tabloda kurda 3.10 – 3.15 aralığında yeni zirve denemelerine tanıklık edebiliriz. Tersi senaryoda ise, Çin büyüme rakamlarında en azından düşüş kaydedilmemesi ile TCMB’nin piyasaları tatmin etmese dahi faizlerde bir adım atma ihtimallerini bir araya getiriyoruz. Böyle bir ortamda kurda tekrar kritik 3 seviyesi altına geri çekilmeler görebiliriz. Bu durumda 2.90 – 2.92 aralığı orta vadeli hedef olarak karşımıza çıkabilir." dedi.