Piyasalar kritik güne artıda başladı

Piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisi ve Moody's öncesi güne hafif alımlarla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sonrası sert dalgalanan piyasalar, ABD verileri ve Moody's'in not gözden geçirmesi öncesinde güne pozitif bir başlangıç yaptı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 357 puan artışla 75.810 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,47 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.08 düşüşle 93.1500 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.1 düşüşle 2.9120 seviyesinde seyrediyor.

Dövizde ECB etkisi

ECB kararları euro/TL'ye de sert bir yükseliş olarak yansıdı. Dün ECB kararı öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL bu sabah aynı saat itibarıyla 3.1580/3.1596 seviyesine yükseldi. TL'nin euro karşısındaki bir günlük değer kaybı yüzde 3.5 civarına ulaştı. 

Diğer taraftan geçen hafta Cuma günü Rusya endişeleriyle 2.93'ü aşan, ardından bu hafta boyunca kayıplarını azaltarak dün günü 2.88'in hemen altında tamamlayan dolar/TL ise bu sabah 2.8906/2.8928 seviyesinde güne başladı.

Sepet bazında TL dün akşam 3'ün hemen altında işlem görürken bu sabah güne 3.0250/3.0285 seviyesine yükseldi.

Gözler ABD ve Moody's'te

Bugün ABD verileri ve piyasaların kapanışı ardından Moody's'in Türkiye için not gözden geçirmesi izlenecek.

ABD'de bugün TSİ 15:30'da Kasım ayına ilişkin işsizlik ve tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. 

Fed'in 16-17 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantıda alacağı faiz kararı için önemli bir rakam olan ABD tarım dışı istihdam verilerinin 200 bin kişilik bir artış görülmesi bekleniyor.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Analistler şu aşamada Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu kaybetmesinin piyasada fiyatlanmadığını belirtiyorlar.

Bankacılar verilerin ABD'den 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışının bu ay geleceğine yönelik beklentileri değiştirip değiştirmeyeceğine odaklanacaklar. Bir diğer taraftan ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'in dün tekrarladığı açıklamaları da bu beklentiyi kuvvetlendiriyor.

Piyasada yakından izlenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün gerçekleştireceği toplantıda ise petrol üretimini aynen devam ettirilmesi ve Suudi Arabistan'ın diğer üyelere petrol üretiminde kesintiye gitme gibi bir planlarının olmadığını aktarması bekleniyor.

Yurt içinde bugün açıklanacak veriler arasında işgücü maliyet endeksi bulunuyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları, Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı ilave parasal teşvik paketinin piyasanın beklentilerinin çok altında kalmasının ardından küresel borsalardaki düşüşe katılarak geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.8 düşerek bu haftanın kayıplarını yüzde 0.4'e çıkardı.

Japonya Nikkei endeksi ise yüzde 1.9 gerileyerek 2 Kasım'dan bu yana en büyük günlük kaybı gerçekleştirdi. Nikkei'nin haftalık kaybı yüzde 1.7.