Piyasalar Merkez’i test edecek

J.P. Morgan’ın gelişmekte olan ülkeler raporunda, "Global risk iştahına bağlı olarak TCMB birkaç kez daha piyasalar tarafından test edilecektir” ifadelerine yer verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - J.P. Morgan’ın gelişmekte olan ülkeler raporunda Merkez Bankası’nın (TCMB) kredibilitesini, inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam eden enflasyonun yaraladığı belirtilirken bankanın kredibilitesini tekrar kazanmak ve piyasayı stabil hale getirmek için çabalarını arttırdığı kaydedildi. Raporda, Merkez Bankası’nın kredibilitesini tekrar kazanmak ve piyasadaki volatiliteyi azaltmak için çaba gösterdiğine vurgu yapılırken, önümüzdeki dönemde bankanın birkaç kez daha piyasalarca test edileceği bildirildi. 

Raporun Türkiye bölümünde makro veriler ve TCMB politikaları değerlendirildi. Raporda, enflasyon konusunda şu ifadelere yer verildi: "Yüzde 9,5’e yükselen enflasyon, TCMB’nin yüzde 5’lik hedefini neredeyse ikiye katlamış durumda. Önümüzdeki dört ayda enflasyonun yüzde 9.5 düzeyinde kalması ve yıl bazında yüzde 9,4 olması bekleniyor. Hava koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak gıda fiyatlarının gerilemesi ve Türk Lirası’nda sert değer kaybı görülmemesi haline önümüzdeki yıl sonunda enflasyonun yüzde 7,6 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Gıda fiyatları ve kurlardaki yükseliş geçmiş dönemde enflasyon artışında ana etmen olsa da, manşet enflasyonun yüksek seyri TCMB’nin öngörülebilirliğini azaltıyor bu da fiyatlarda yükseliş riskini tetikleyen ayrı bir etmen olarak tehlike yaratıyor. Merkez Bankası’nın zayıf Türk Lirası’na karşı önemlerini artırdığına vurgu yapılırken, global risk iştahının önümüzdeki dönemde Merkez Bankası politikalarının test edilmesine neden olacak yeni dalgalanmalar yaratabileceğine dikkat çekilen raporda, “Eylül ayındaki Para Politikaları Kurulu toplantısında TCMB faiz oranlarında ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. Enflasyon hedeflerinde gözle görülür değişiklik yapılana kadar sıkı para politikasına devam edeceği söylendi. Ancak bu açıklamalar yatırımcıyı ikna etmeye yeterli olmadı ve volatilite yüksek kalmaya devam etti. Bunun üzerine Merkez Bankası döviz ihaleleri miktarını artırıp Türk Lirası’nda likiditeyi sıkıştırmaya devam etti. TCMB’nin bizce başarılı olması beklenen likidite politikası sonucunda TL dengelenecek ve politikaların kredibilitesi yeniden yükselecektir. Buna rağmen, global risk iştahına bağlı olarak TCMB birkaç kez daha piyasalar tarafından test edilecektir” ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir