Piyasalar sakin açıldı

Piyasalar, iki günlük kazançların ardından veri bakımından sakin güne yatay bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, son iki günde gerçekleştirdiği yükselişlerin ardından bugün sakin gündemle beraber güne yatay/hafif alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 150 puan artışla 78.674 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,19 oranında değer kazandı. 

Dolar/TL'de Moody's'den Cuma günü bir kredi notu indirimi gelmemesi ardından başlayan düşüş eğilimi kur ve faizde aşağı yön sürüyor.

Geçen haftayı Moody's endişesi ile 3.02 civarında tamamlayan dolar/TL dün günü 2.97'nin hemen altında tamamlamıştı. Dolar/TL bu sabah ise güne 2.9620/2.9635 seviyesinde başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.1325 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1324/3.1343, 3.2970 civarında olan euro/TL ise 3.3028/3.3050 seviyesinde bulunuyor.

Emdia fiyatlarına baktığımızda ise; petrol fiyatları küresel piyasalardaki aşırı arz endişeleriyle düşerken, üreticilerin bir araya gelerek fiyatları destekleyecek bir toplantı yapma ihtimalleri bir nebze destek sağlasa da analistler bu toplantı ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor. 

ABD türü ham petrolün varil fiyatı bu sabah 42.69 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 44.93 dolar oldu. 

Altın fiyatları dün ABD'den açıklanan zayıf verimlilik rakamlarının Fed tarafından faizlerin artırılmasında bir ertelemeye yol açabileceği beklentileriyle üst üste ikinci gün yükselirken, doların değer kaybetmesi de bu yükselişe katkıda bulundu.  Spot altının ons fiyatı yüzde 0.6 yükselerek 1,348.91 dolardan işlem gördü. 

Küresel borsalar

Asya borsaları bugün bir yılın en yüksek seviyesine yükselirken, ABD'den açıklanan zayıf verimlilik rakamları sonrası dolar ve ABD Hazine tahvil getirileri düştü, sterlin ise bir ayın en düşük seviyesinden toparlandı. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.35 yükselerek Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Japon Nikkei endeksi ise güçlenen yenden olumsuz etkilenerek yüzde 0.3 düştü. 

Piyasalar açısından sakin geçen sabahta diğer Asya borsalarında Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.6 yükselerek Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelere yaklaştı, Çin'de ise borsalar yatay kaldı. 

ABD'de ise dün işlem hacminin zayıf kaldığı günün ardından Nasdaq endeksi rekor yüksek seviyeden kapanırken, diğer endeksler son zamanlarda gördükleri en yüksek seviyelere yakın seyrettiler.     

Erdoğan - Putin görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin iki ülke siyasi ve ekonomik ilişkilerinin yeniden düzelme yoluna gireceği beklentileri piyasalara da pozitif yönde yansıyor. 

Erdoğan ve Putin arasında dün St. Petersburg'da yapılan görüşmeye ilişkin bilgi veren bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi konusunda açık bir uzlaşı olduğunu, görüşmenin ardından genel havanın son derece olumlu olduğunu söylemişti.

Görüşme sonrasında ise Erdoğan, "Görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi alanlarda iki ülke arasındaki ilişkileri tekrar olması gereken seviyelere çıkarma kararı aldık" derken, Putin ise "Türkiye ile ilişkilerin tümüyle onarılmasını istiyoruz ve bunu yapacağız" dedi.

Yurt içinde veya yurt dışında bugün açıklanacak kritik bir veri bulunmazken, piyasalar Cuma günü ABD'den açıklanacak perakende satışları takip edecek.