Piyasalar tepki alımlarıyla açıldı

Dün önemli kayıplar veren yurtiçi piyasalar, yeni güne tepki alımlarıyla pozitif bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Piyasalar, dün sabah saatlerinde Türkiye ordusunun Suriye'ye yönelik başlattığı operasyonlar çerçevesinde ortaya çıkan jeopolitik endişelerden dolayı yaşadığı satışların ardından güne tepki alımlarıyla başladı. 

Cerablus operasyonunun uluslararası koalisyon ile yapılması da piyasalarda tansiyonu bir miktar azalttı.

Bu gelişmeler çerçevesinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,46 yükselişle 76.464,35 puandan açıldı. Açılışta, BIST 100 endeksi 348,04 puan artarken bankacılık endeksi yüzde 0,43, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri güne artışla başlarken, en fazla kazandıran yüzde 6,98 ile madencilik oldu.

Dün harekatın ardından 2.9689'a kadar yükselen, akşam saatlerinde 2.9485/2.9490 seviyesinde olan dolar/TL ise bu sabah 2.9441/2.9459 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.1327/3.1335 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.1319/3.1340, 3.3161/3.3190 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3196/3.3220 seviyesinde bulunuyor.

Altın - Petrol

Emtia fiyatlarına baktığımızda; ham petrol fiyatları ABD ve Asya'dan gelen stok rakamlarının yatırımcıların dikkatini küresel arz fazlasına yeniden çevirmesinin ardından yükselişlerine son verirken, Brent ham petrolünün varil fiyatı yeniden 50 doların altına geriledi. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 48.98 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 46.74 dolar oldu.  

Altın fiyatları bir önceki seansta dört haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yarın Yellen'in yapacağı konuşma öncesinde hafif toparlanarak bu seviyenin üzerine çıktı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 yükselerek 1,325.50 dolardan işlem gördü.   

Küresel borsalar

Asya borsaları bu sabah son dönemlerdeki zayıf hareketlerine devam ederek hafif bir yükseliş gerçekleştirdi. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselirken, geçtiğimiz Salı günü bir yılın en yüksek seviyesini gören endeks o günden bu yana yüzde 1.6 geriledi. Japonya Nikkei endeksi ise Wall Street'te yaşanan kayıplardan ve yatırımcıların Yellen'in konuşması öncesi sakin bir tavır izlemekten yana duruş alması nedeniyle yüzde 0.3 geriledi. 

ABD'de de endeksler, yatırımcıların bu Cuma gününü beklemeye koyulmasıyla beraber dünü kayıplarla kapattılar.      

Beklenti

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın yarın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde küresel piyasalardaki dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, bugün yurt içi ve yurt dışında yoğun veri trafiğinin takip edileceğini kaydediyor.

Ayrıca Suriye sınır bölgesindeki gelişmelerin de izlendiğini dile getiren analistler, BIST 100 endeksinin 75.100 seviyesinin destek, 77.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini ifade ediyor.

Piyasaların gündeminde Yellen var

Bugün yurt dışından açıklanacak önemli veriler arasında Almanya IFO endeksi, ABD dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları bulunurken, yurt içinde de sektörel güven endeksleri bulunuyor.

Piyasalar ana gündemi ise Fed Başkanı Janet Yellen'in yarın Jackson Hole konferansında yapacağı konuşma. 

Yellen'in konuşmasında güçlü konut satış verileri ve bazı Fed yetkilileri tarafından yapılan şahin açıklamalar sonrası bir sonraki faiz artışına dair daha net bir zaman çizelgesi ortaya koyabileceğine dair beklentiler artarken, birçok analist yine de Yellen'in daha tarafsız bir ton takınacağını tahmin ediyor.