Piyasalar Trump faktörüyle dalgalanıyor

Piyasalar ABD'de seçimi demokratların adayı Clinton'ın kazanacağı yönündeki yaygın beklentilerini cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın oy farkını kapattığına yönelik anketlerin etkisiyle dalgalanma yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir sonraki hafta yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesinde yapılan anketler Trump'ın öne geçtiğini gösterince piyasalar karıştı.

Yapılan son anketlerde Trump’ın yeniden öne geçmesiyle dolar endeksi yüzde 0,50 değer kaybı yaşarken Euro/dolar paritesi 1.10 seviyesinin üzerine çıktı. Doların değer kaybı sonrası emtia fiyatlarında yükselişler sürerken altın fiyatları günü yüzde 1 üzerinde değer kazancı sağladı.

Petrol fiyatlarında ise OPEC’in üretiminde anlaşamama kararı etkili olmayı sürdürüyor. Gözler 30 Kasım günü yapılacak olan resmi toplantıda olacak.

Küresel olarak endeksler ise karışık görüntülerine devam ediyor.

Alman Borsası DAX dünü bankacılık sektöründe yaşanan gelişi yüzde 0.20 değer kaybıyla sonlandırdı. ABD borsalarında ise bilançolar açıklanmaya devam ediyor. Bilançolar ve politik risk süreci gölgesinde S&P 500 dünü yüzde 0.20 değer kaybıyla kapattı.

Piyasadaki oynaklığın ve yatırımcıların endişelerinin göstergesi VIX endeksi kısa bir süreliğine de olsa iki ayın zirvesi olan yüzde 20'nin üzerine çıktı.

Bu sabah itibariyle baktığımızda, Wall Street'i izleyen Asya borsaları Trump endişesiyle geriledi.

Piyasalar seçimi demokratların adayı Hillary Clinton'ın kazanacağı yönündeki yaygın beklentilerini cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın oy farkını kapattığına yönelik belirtilerin etkisiyle tekrar değerlendirmeye başladı. Buna paralel olarak paranın riskli varlıklardan Japon yeni ve altın gibi güvenli limanlara kaydığı görülüyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.2 gerileyerek yedi haftanın dip seviyelerini gördü. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1.5 ekside bulunuyor.

Yatırımcıların Trump'ın başkanlık seçimini kazanacağına dair endişeleri, Clinton'un dışişleri bakanlığı döneminde usulsüz eposta kullanımına dair FBI'ın yeni bir inceleme başlatılmasını takiben son birkaç seansta artmış duruda.

Yatırımcılar Clinton'ı ABD'deki mevcut politikaları sürdürecek, Trump'ı ise dış politika, ticaret ve sosyal konularda izleyeceği tahmin edilen yeni politikalar nedeniyle belirsizlikler yaratacak bir aday olarak görüyorlar.

Reuters/Ipsos tarafından Pazartesi yayınlanan bir anket Clinton'ın hâlâ Trump'ın beş puan üstünlükle başkanlık yarışına devam ettiğini gösterirken, başka anketlerde Trump 1-2 puan önde görülüyor.

Yurtiçi piyasalar

Küresel piyasalarda yaşanan kayıplar Türkiye piyasalarını da paralel bir şekilde aşağı çekiyor. Son günlerde yaşadığı kayıplarla 77.000 puan seviyesine gerileyen Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi bu sabah 87 puan kayıpla 77.341 puandan açıldı. 

Dün akşam saatlerinde 3,1230 TL'ye çıkarak tarihi zirve olan 3,1273 TL'ye yaklaşan dolar kuru ise bu sabah 3,12 seviyelerinde hareket ediyor. 

Borsa hafif ekside yatay açıldıBorsa hafif ekside yatay açıldı

 Dolar rekora gidiyorDolar rekora gidiyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir