Piyasalarda 2 trilyon dolarlık Trump dalgası

Trump’ın seçim zaferi küresel piyasalara şiddetli bir şok dalgası gönderdi. Seçimin ardından geçen 1 aylık süreçte küresel tahvil piyasalarında yaşanan kaçış dalgalasının boyu 2 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - Tahvil piyasasındaki 30 yıllık boğa piyasasının sonu geliyor. ABD’de Donald Trump’ın büyük bir sürprizle başkan seçilmesi ve vergi indirimleri ile 1 trilyon dolarlık altyapı harcamaları sözü, yatırımcıları rekor düşük getirisi olan tahvilleri satıp hisse senedi almaya teşvik ediyor. Bir ayda küresel tahvil piyasalarından yaklaşık 2 trilyon dolar hisse senedi piyasalarına aktı. Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return Endeksi, tahvillerde dolar bazında tarihin en kötü ayının yaşandığını gösteriyor. Diğer varlıklarda da tablo pek farklı değil. Japon para birimi yen, dolar karşısında 21 yılın en kötü performansını sergiliyor.

Piyasaların geleceği Fed’in elinde

Bazı uzmanlar, piyasalarda tahvilden hisseye doğru yaşanan devasa göçü, haziranda İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) kararı sonrası güvenli liman arayışına benzetiyor. Trump’ın seçimden galip çıkmasıyla birlikte tahvil piyasalarındaki kayıp yaklaşık 2 trilyon dolara ulaştı. Yeni piyasa dinamiklerinin ne kadar kalıcı olacağı ise ucu açık bir soru olarak ortaya çıkıyor. Zira ABD’de Donald Trump’ın görevi selefi Obama’dan almasına yaklaşık bir ay kaldı. Ve Trump’ın altyapı harcamaları ve vergi reformu gibi planları Amerikan Kongre’sinden geçmeyebilir.

Ancak piyasalarda şimdilik gözler önümüzdeki hafta yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına çevriliyor. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından bir faiz artışının çıkmasına neredeyse kesin gözyle bakılıyor. 7.5 milyar dolarlık fonu yöneten Sidney merkezli yatırım şirketi Shaw and Partners’dan James Audiss, “Piyasalarda yaşanan hareketin şaşırtıcı derecede büyük olması dikkat çekiyor. Şimdiye kadar bu dalga inanılmazdı. Bundan sonrası yaşanılacakların hepsi Fed’e ve faiz artışının hızına bağlı olacak. Ancak şimdilik piyasalar risk altında olmaktan mutluluk duyuyor “diye tabloyu özetliyor.

Piyasada taşları yerinden oynatan Trump rallisinin ne kadar süreceği, yatırımcıların aklında yanıt bekleyen soru olarak öne çıkıyor. Bloomberg kanalında katıldığı bir programda konuşan ABD’li ünlü iş adamı ve yatırımcı Carl Icahn, “Bugün size gidin ve hisse senedi satın alın demeyeceğim. Çünkü sanırım borsalar olması gerektiğinden biraz daha ileriye doğru ilerliyor” diye konuştu.

Trump, borsaları rekora taşıdı

8 Kasım’daki tarihi seçimlerde Donald Trump’ın başkan seçilmesini izleyen bir aylık dönemde Amerikan Doları major para birimlerine karşı güçlendi. Wall Street’teki dört ana endeks son 20 yıldır ilk kez aynı tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkarken rekor üstüne rekor kırıyor. Küresel hisse senedi piyasalarında 6 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında gelişen piyasaların birçoğu yükselirken Meksika ve Gana borsaları çakıldı. OPEC’in arz kısıntısı anlaşmasına varmasıyla petrol üreticisi Rusya ve Venezuela borsaları deyim yerindeyse uçuşa geçti. Dünya genelinde Bloomberg tarafından takip edilen 94 ana hisse senedi endekslerinin üçte ikisi yerel para birimi bazında ortalama yüzde 2 primlendi. Dünya sermayesinin yüzde 90’ını teşkil eden 20 büyük piyasaların yedisi ise dolar bazında düşüş yaşadı. 30 yıllık boğa piyasasında sonu gören tahvil cephesinde 20 büyük piyasa zarar ederken sadece Rusya ve Bahreyn kazandırdı. Tahvilde Japonya ve Meksika yüzde 8’lik kayıpla başı çekti.