Piyasalarda baskı devam ediyor

Son günlerde önemli kayıplar veren yurtiçi piyasalar, emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün küresel borsalarda yarattığı etki nedeniyle toparlanmakta güçlük çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanslar

Emtia fiyatlarında ki satış baskısının sürmesi ile hisse senedi piyasalarındaki olumsuz görünüm sürüyor.

Küresel piyasalarda emtia fiyatlarındaki düşüş enerji hisselerine negatif yansıyarak hisse piyasalarında baskı oluştururken, Brent petrol dün 2009'dan bu yana ilk defa 40 doların altını gördü. Emtia fiyatlarındaki satış baskısı küresel piyasaları etkileyince bunun Türkiye'ye yansıması kaçınılmaz oluyor. 

Bu nedenle önemli kayıplar veren iç piyasada tepki alımları sınırlı kalıyor. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda, Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 244 puan artışla 73.345 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,33 oranında değer kazandı.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.44 yükselişle 90.7000 seviyesinde işlem görüyor. 

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.9120/2.9130 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9085/2.9096 seviyesinden işlem görüyor.

Merkez Bankası toplantısı bekleniyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından bugün yapılacak toplantı piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün saat 10:30'da gerçekleştireceği basın toplantısında 2016 yılında para ve kur politikasına ilişkin bir sunum gerçekleştirecek. 

Bunun dışında yurt içi veya yurt dışında bugün kritik bir veri bulunmuyor.

Dış borsalarda düşüş sürüyor

Dün ABD'de Wall Street yine zayıflayan petrol fiyatlarının enerji hisselerinde yarattığı düşüş ve Çin'den dün gelen zayıf ticari verilerin küresel ekonomik yavaşlama korkularını yeniden canlandırmasıyla düştü. Dow Jones yüzde 0.92 düşüşle 17,568.00 puan, S&P 500 yüzde 0.65 düşüşle 2,063.59 puan, ve Nasdaq da yüzde 0.07 düşüşle 5,098.24 puandan kapandı.      

Bugün Asya borsalarında satış baskısının sürdüğü gözleniyor. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 gerileyerek Kasım ayında gördüğü en düşük seviyeye tekrar yaklaştı. Japonya Nikkei endeksi yüzde 1.1 düşerek üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, yerel makine siparişlerinde yaşanan sürpriz artış piyasalara çok destek olamadı.

Çin'den bugün açıklanan verilerde fabrikaların üretici fiyatlarında yaşanan düşüşlerden kötü etkilendiği ve Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmaya dair attığı adımların henüz çok işe yaramadığını gösterdi. Diğer taraftan Çin'de tüketici enflasyonu Kasım ayında hafif bir toparlanma gösterdi.