Piyasalarda koalisyon yükselişi başladı

MHP lideri Bahçeli'nin koalisyona ilişkin ılımlı açıklamalarıyla alımları hızlanan borsa, 82 bin puanı geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'a ilişkin olumlu haber akışı ve dolar/TL'nin desteğiyle açılıştan itibaren alıcılı seyreden hisse senetleri piyasası, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin koalisyon konusunda ılımlı algılanan açıklamaları sonrasında kazançlarını artırarak yüzde 2'nin üzerine taşıdı.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü 1899 puan yükselişle 82.286 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,36 oranında değer kazandı.

Dolar ise, Çin borsasında olumlu açılış ve paritedeki yükseliş ile güne düşüşle 2.6775/2.6790 seviyesinde başlarken, gün içinde bir ara  2.6670 seviyesine kadar geri çekildi. Kurda piyasaların kapanışı itibariyle işlemler 2.6730 TL seviyesinden geçiyor.

Piyasanın yakından izlediği yeni hükümetin kurulması sürecinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisini muhtemelen bugün yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin hemen ardından bütün partilerden randevu isteyeceğini söyledi. Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu gelecek hafta yapacağını belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, koalisyon görüşmeleri öncesinde partisinin siyasi istikrarsızlık yaşanmaması için gereken fedakarlığı göstereceğini ifade etti.

A1 Capital Araştırma Direktörü Belgin Maviş, "Yunanistan'ın 12 milyar euroluk reform paketi hazırladığı haberleri ve dolardaki geri çekilme ile sabah saatlerinden itibaren endeks toparlandı. Bahçeli'nin ılımlı açıklamalarının ardından ise alımlar hızlandı" dedi.

Yunanistan'ın aylardır kreditörlerle süren görüşmelerin ardından resesyonu engelleyebilmek için iki yıllık 12 milyar euroluk bir reform paketi hazırladığı belirtilirken; Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 2 yükselişteydi.

Beijing'in uzun süredir borsalardaki düşüşü sonlandırabilmek için yaptığı girişimler bugün yüzde 6'lık yükselişle sonuç verirken; gelişmekte olan ülkeler endeksi de yüzde 1.7 artıdaydı.