Piyasalarda oynaklık 2017'de de sürecek

2016'yı tarihi rekorlar görerek kapatan dolar kurunda 2017'nin de hareketli geçmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Oynaklığın yüksek olduğu bir yıl olan 2016'da Birleşik Krallık'ın Brexit kararı, ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ipi göğüslemesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım süreci, yurt içinde ise darbe girişimi ve Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu indirmesinin yanı sıra başkanlık sistemi tartışmalarının siyasi tansiyonu, Suriye'deki gelişmelerin ise jeopolitik riskleri artırması piyasalarda da hareketliliğe yol açtı.

Dolar/TL, 2 Aralık'ta 3.60 ile tarihi zirvesini görürken, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 17.3'lük değer kaybı ile TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde en çok değer kaybedenler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Piyasaların yeni yıl itibariyle ise gündemi oldukça yoğun olacak. Bu çerçevede ilk etaptaiçeride gelecek hafta enflasyon verisi, 20 Ocak'ta Donald Trump'ın ABD başkanlığını devralması, 22 Ocak'ta ise Fitch'in kredi notu açıklaması ilk etapta izlenecek önemli gelişmeler olacak.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, 2016'nın sürprizlerin yaşandığı ve piyasalarda oynaklığın görüldüğü bir yıl olduğunu söyleyerek, "Trump'ın göreve başlamasının ardından seçim vaatlerinin ne kadarını gerçekleştirebileceği merak ediliyor. Trump liderliğindeki politika uygulamalarının gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakması beklenebilir. Büyüme görünümündeki zayıflığa rağmen TL'nin zayıflaması, TCMB üzerindeki faiz artırım baskısını gündemde tutacak."

Diğer taraftan 2017'nin Avrupa'da bir çok ülkede seçim yılı olduğunu söyleyen Uslu, "İngilizlerin ardından İtalyanların ya da Fransızların da AB'den ayrılmak için referanduma gitme olasılıkları değerlendirilmeye başlandı" dedi.

2017'de Hollanda, Fransa ve Almanya'da seçimler yapılacak.

Yılın ilk çeyreğinde Trump etkisiyle ABD tahvil faizlerindeki yükselişin sürdürmesini, euro/dolar paritesinin de 1.00 seviyesine yaklaşabileceğini söyleyen Uslu, "Yükselen ABD tahvil faizlerinin etkisiyle Türkiye dahil gelişmekte olan ülke tahvil faizlerinde de artış görülmesi beklenebilir. Doların küresel piyasalarda gücünü korumasının yanı sıra yurt içinde yılın ilk yarısında anayasa değişikliği referandumu konusunun zaman zaman TL üzerinde baskı yaratması mümkün" dedi ve şöyle devam etti:
"Dolar/TL'de 2017'de yeni zirvelerin görüleceğini ve yılın ilk yarısının ikinci yarıya göre daha zor geçebileceğini düşünüyorum. Yılın ilk yarısında özellikle de ilk çeyreğinde kurda oynaklık devam edecektir. TL'nin zayıflaması, TCMB üzerindeki faiz artırım baskısını da gündemde tutacak. 2016 yılının sürpriz sonuçlarını unutmayan piyasalarda, 2017 yılındaki şimdiden bilinen bazı zorlu gündem maddelerinin endişe yarattığı görülüyor. Yatırımcıların gündem maddelerini daha yakından takip edip, riskleri daha fazla irdeleyerek, temkini elden bırakmayacağı bir yıl olabilir."