Piyasalarda Suriye kaygısı

Özellikle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye konusundaki açıklamaları piyasalarda stresi artırdı. Dolar/TL bugün açılışta bankalararası piyasada tarihi zirve olan 2,0097'yi gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programını azaltacağı endişelerinin Türkiye piyasalarına etkilerinin TCMB politikaları ile azaltılamaması ve artan Suriye gerginliği ile kur tarihi zirve olan 2 TL'yi ilk kez aştı.

Dün günü 1,9966 seviyesinden kapatan dolar/TL paritesi, bugün açılışta bankalararası piyasada tarihi zirve olan 2,0097'yi gördü.

Bankacılar bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının Türkiye piyasalarının seyri konusunda belirleyici olacağını ayrıca Hazine ihaleleri ve Ağustos ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin izleneceğini söylediler.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün yaptığı açıklamada, geçen hafta çok sayıda kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırının "inkar edilemez" olduğunu belirterek, Suriye hükümetini bunu kapatmaya çalışmakla suçladı ve ABD'nin askeri karşılık verilmesi olasılığına yaklaştığının işaretini verdi.

Suriye'de geçen hafta düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın üstünde Suriye'ye müdahale edilmesine yönelik baskı artmıştı.

Öte yandan Habertürk gazetesinde yer alan açıklamalarında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gerekmesi halinde Suriye için tezkere çıkarabileceklerini ve Türkiye'nin askeri bir operasyonda koalisyon içinde yer alabileceğini söyledi.

Ucuz ve bol likidite koşullarının sona ermeye başlayacağına ilişkin güçlü beklentilerin, gelişmekte olan ekonomiler üzerinde sert satışlara neden olduğuna dikkat çeken HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Türkiye'nin yüksek cari işlemler açığı ile beraberindeki dış finansman ihtiyacı, Türk mali piyasalarındaki değer kayıplarının, klasmanın üst sıralarında yer almasına yol açıyor. TCMB'nin daha ortodoks bir para politikası izlemesi ve politika faizini diğer gelişmekte olan ülke faizlerinin bir miktar üzerine taşıması gerekebilir" dedi.

Ortadoğu'da yaşanan ciddi siyasi tıkanıklıkların da endişeleri arttırdığını belirten Keresteci, "Son günlerde Suriye’de yaşanan gelişmelerin askeri müdahale ihtimalini ön plana çıkarması Türkiye gibi ekonomiler açısından olumsuz bir durum teşkil ediyor" dedi.

Dün gün içinde 1.9995 seviyesine kadar yükselen ancak 2 seviyesinden işlem geçmeyen dolar/TL bu sabah itibarıyla 2 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam
ediyor. Dün akşam 2.33'lü seviyelerde işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 2.3405 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL'de görülen yeni rekor
ise 2.3483 oldu.

Hazine ihaleleri izlenecek

Hazine bugün 19 Kasım 2014 itfalı kuponsuz tahvilin ilk ihracını ve 11 Mart 2020 itfalı değişken faizli (FRN) tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek. Hazine Ağustos başında düzenlenen 4 ihale ile 7.48 milyar TL'si piyasadan, 974 milyon TL'si kamudan olmak üzere toplamda 8.45 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

Ağustos ayında toplam 16.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, toplam 14 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlayan Hazine, Ağustos'ta piyasadan 9.5 milyar TL borçlanma hedefliyor. Bu verilere göre Hazine'nin bu ay açıkladığı hedeflere paralel borçlanması için bugün düzenlenecek ihalelerle piyasadan yaklaşık 2 milyar TL borçlanması gerekiyor.

Öte yandan Hazine bu ay düzenlediği 19 Ağustos 2015 itfalı kira sertifikası ihracında 1.817 milyar lira borçlandı. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün düşük hacimde Ocak 2012'den bu yana ilk kez yüzde 10 seviyesini aştı. Tahvil-bono piyasasında 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün son işlemlerde yüzde 10.16 seviyesindeydi. Öte yandan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10.58'e yükseldikten sonra saat 16.54'te yüzde 10.18 seviyesindeydi. 10 yıllık tahvilde
dün ortalama bileşik faiz yüzde 10.43, valörlüde yüzde 10.18 seviyesindeydi.