Piyasalarda tansiyon düşmüyor

Çin borsaları yeniden terse dönerken Japonya’da ise daha sakin bir görünüm hakim. ABD ve Avrupa vadelileri de yüzde 1'e yakın ekside.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, petrol fiyatları üzerindeki baskının devam etmesi ve Çin'den gelen ekonomik verilerin hayal kırıklığı yaratması üzerine erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek 3.5 yılın en düşük seviyelerini gördü. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 düşerek Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyeyi görürken, haftalık bazda yüzde 2.7 kayıp gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 

Çin borsalarında da kayıplar devam ediyor. Shanghai bileşik endeksi ve CSI 300 endeksinin her biri yüzde 1 geriledi. Böylelikle Shanghai endeksi yüzde haftalık yüzde 6 ve CSI300 de haftalık yüzde 5.1 düşüş gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çin'de yuan ise bugün hafif yükseliş gerçekleştirdi. 

ABD ve Avrupa vadelilerinde yüzde 1 seviyelerinde ekside hareketler görülüyor. 

Bugün ABD’de perakende satışlar verisi önemli. Bunun yanında sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verileri de açıklanıyor olacak. 

Ayrıca bugün New York Fed başkanı William Dudley’in de bir konuşma yapması bekleniyor. Günün devamında ise Dallas Fed Başkanı Steven Kaplan’ın da konuşması bulunuyor.

Dış borsalarda yaşan bu düşüş yurtiçi piyasaları da etkiliyor. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.2 düşüşle 88.8000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.13 yükselişle 3.0399 seviyesinde seyrediyor.

Dün akşam saatlerinde 3.03 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah 3.0324/0340 seviyesinde işlem güne başladı.