Piyasalarda Ukrayna gerginliği

Küresel piyasalar Ukrayna ile ilgili endişelerle negatif seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar yeni haftaya Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi ve buna paralel olarak dünya liderlerinden gelen açıklamalar ile negatif bir başlangıç yaptı. 

ABD'de geçen hafta tarihinin en yüksek seviyesini gören S&P 500 endeksi, haftanın son işlem gününde de yüzde 0,28 artışla kapanış rekorunu 1.859 puana geliştirdi. ABD'de son dönemde gelen makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin belirgin bir yöne işaret etmemesi, piyasaların iç dinamiklere yönelmesine neden olurken, geçen hafta Ukrayna'da başlayan toplumsal olayların Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesine kadar varması ile vadeli işlem piyasalarında satış baskılarının etkili olduğu görülüyor. 

Bugün Ukrayna ve Kırım ile ilgili endişelerle Rusya rublesi dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine inerken, Rusya borsası haftaya yüzde 7'yi aşan oranda düşüşle başladı. Rusya Merkez Bankasının mali istikrara yönelik risklerden dolayı politika faizini 150 baz puan artırarak yüzde 7'ye yükseltmesinin ardından dolar/ruble paritesinin gördüğü en yüksek 36,88'den 36,39 seviyesine kadar gerilese de halen tarihinin en yüksek seviyelerinde olduğu görülüyor. 

Asya borsaları da haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,27 oranında düşüşle tamamlarken, Hong Kong ve Kore borsaları da kapanışa yakın yüzde 1 seviyelerinde değer kaybetti.  

Geçen haftanın son işlem gününde 2,20 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, Ukrayna ile ilgili tedirginliklerle gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak yükselişe geçti ve bankalararası piyasada 2,22 seviyelerinde dengelendi. Bugün yurt içinde açıklanacak şubat ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini belirten analistler, Ukrayna, Kırım ve Rusya üçgeninden gelecek haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Ayrıca bugün Hazine, 5 yıl vadeli sabit faizli ve TÜFE'ye endeksli olmak üzere iki önemli ihaleye çıkacak. 

Saat 10.00'da açıklanacak şubat ayı enflasyonuna ilişkin olarak gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin tüketici enflasyonunun (TÜFE) yüzde 0,44 artmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,45 artış ve en düşük 0,20 düşüş aralığında oldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 25 Şubat'ta açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Kurul, son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip etmektedir. Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına, döviz kuru hareketlerinin etkilerine ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyre bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir" denilmişti.