Piyasaların da havası bozuk

Küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle yurtiçi piyasalar güne satıcılı bir seyirle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Online ve Ajanslar

Yurtiçi piyasalar dün ABD, bu sabah Asya'da yaşanan satışlara paralel olarak negatif bir açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 449 puan düşüşle 72.865 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,61 oranında değer kaybetti. Kötü açılış sonrasında gelen tepki alımlarıyla toparlanan BİST 100, ilk seansı artıda kapatmayı başardı. Endeks, birinci seansta 36 puan yükseldi ve 73351 puandan kapandı.

2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,89 ile 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Güne başlarken tarihi zirveye yakın seyreden dolar, yönünü aşağı çevirdi ve öğle saatleri itibariyle 3,0450 seviyelerinde hareket ediyor. 

Analistler, küresel piyasalardaki panik havası ve yüksek volatilitenin tüm fiyatlamaları etkisi altına aldığını belirterek, ekonomik aktiviteye ilişkin pozitif veri gelmesi durumunda bu negatif görüntünün dağılabileceğini ve iç dinamiklerin öne çıkabileceğini belirtiyor. 

Gerek otomotiv sektörüne ilişkin haberler, gerekse emtia şirketlerindeki düşüşün sürebileceği endişelerinin piyasalar üzerinde kısa vadede baskı kurmaya devam edebileceğini ifade eden analistler, bugün Almanya'da enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksinin takip edileceğini kaydediyor. 

Küresel piyasalar

Çin'de dün açıklanan veriler sanayi şirketlerinin kârlarının düştüğünü gösterirken, başta Wall Street olmak üzere küresel piyasalarda da düşüşlere yol açtı. Öte yandan dün Fed'in üst düzey yetkililerinden Dudley tarafından yapılan açıklamalarda faizlerin "büyük ihtimalle" bu yılın sonuna doğru faiz artırılacağının altının çizilmesiyle beraber bu yönde beklentiler de yükseldi.

Asya borsaları dün Çin'de sanayi firmalarının kârlarının son dört yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını gösteren veriler üzerine Wall Street'te yaşanan sert düşüşleri takip ederek 3.5 yılın en zayıf seviyelerine kadar geriledi.

Emtia fiyatları düşük talep korkularıyla son birkaç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bununla beraber emtia işlemcisi Glencore'un Hong Kong'da işlem gören hisseleri bugün yüzde 28'e varan düşüşler yaşarken, dün de Londra'da işlem gören hisseler sert düşüşler yaşamıştı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 2.2 düşerek Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Çin'de ise CSI300 ve Shanghai bileşik endeksi yüzde 1.8 düştüler.