Piyasaların gözü Fed'de

Küresel piyasalar, yeni haftada Fed toplantısına odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar geçen hafta genel olarak negatif bir seyir izledikten sonra yeni haftada yoğun veri gündemi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısından çıkacak karar ve açıklamalara odaklandı. 

ABD'de 7 haftalık ralli bitti

ABD borsalarında aralıksız 7 hafta süren yükseliş trendi, geçen hafta etkili olan satışlarla yerini sert düşüşe bıraktı. 

ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerden iyi gelmesi, çarşamba günü açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz kararı öncesinde geçen hafta pay piyasalarında satış baskısını neden olurken, dolar ve tahvil piyasasına talebi artırdı. 

Cuma günü ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,18'den yüzde 2,08'e gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 1,79, S&P 500 endeksi yüzde 1,62, Nasdaq endeksi yüzde 1,16 değer kaybetti. 

Analistler, bu hafta yoğun veri takvimi ve Fed'in kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, Fed karar metni ve açıklamalarda faizlerin artırım sürecine ilişkin ipuçlarının aranacağını, bugün ise sanayi üretimi verisinin takip edileceğini kaydediyor. 

Avrupa ağır kayıplar verdi

Avrupa tarafında, genel beklentilerin aksine avro/dolar paritesi sınırlı da olsa yükseliş eğilimini sürdürürken, pay piyasalarında cuma günkü sert düşüşler dikkati çekti. 

Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 2,72 düşerek 9.600 puanın altına gerilerken, haftalık bazda kayıplar yüzde 5'e yaklaştı. Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,77, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 3,13 değer kaybetti.

Analistler, yarından itibaren hareketlenecek veri takviminin izleneceğini belirterek, borsa endekslerinin orta ve uzun vadeli destek seviyelerine yaklaştığını, dolayısıyla tepki alımlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor. 

Asya borsaları, yeni haftaya küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle düşüşle başladı. 

Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,57 değer kaybıyla tamamlarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi şu dakikalarda yüzde 1,09 geriledi, Çin'de Şanghay endeksi ise yüzde 0,17 yükseldi.