Piyasanın ajandası yoğun

Bu hafta, cuma günü Moody's'in Türkiye değerlendirmesi, bugün açıklanacak TÜFE ve hafta sonu gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi ile perşembe günkü ECB kararlarının piyasaların odak noktasında olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar geçen hafta genel olarak satış baskısı altında kalırken, yurt içi piyasalar yeni haftanın ilk işlem gününde açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine odaklandı.

ABD'de geçen hafta, etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçen hisse senedi piyasaları haftalık bazda ocak ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Açıklanan makroekonomik veriler, ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve Arjantin'den gelen haberler ile yüzde 2,45 - 2,60 arasında dalgalanan ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri haftayı yüzde 2,50 seviyesinden tamamladı. Analistler, beklentilerin üzerinde gelen büyüme verilerine karşın tahminlerin altında gelen tarım dışı istihdam verisinin faizlerdeki yükselişi sınırladığını belirtirken, Dow Jones endeksinin kritik destek konumundaki 16.460 puanın üzerinde tutunduğunu, bu hafta da bu seviyenin takip edileceğini kaydediyor.  

Avrupa tarafında Portekiz ve Rusya'dan gelen haberler piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olurken hisse senedi piyasalarında satış baskısının özellikle haftanın son iki işlem gününde güçlendiği görüldü. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,10, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti. Bu hafta perşembe günü açıklanacak Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının (ECB, BoE) faiz kararı ve açıklamalarının takip edileceği belirtiliyor.

Yurt içi piyasalar ise beş günlük hafta sonu ve bayram tatili sonrasındaki iki işlem gününde küresel piyasalardaki düşüşlerin etkisi altında kalırken, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından gelen tepki alımları kayıpların bir kısmının geri alınmasını sağladı. Analistler, bu hafta, cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi, bugün açıklanacak TÜFE ve hafta sonu gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi ile perşembe günkü ECB kararlarının piyasaların odak noktasında olacağını kaydediyor.  

Bugün saat 10.00'da açıklanacak enflasyon verisine ilişkin, AA Finans'ın 15 ekonomist ile gerçekleştirdiği beklenti anketine göre ekonomistlerin temmuz ayı TÜFE beklentilerinin ortalaması yüzde 0,14 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,40 ve en düşük ise eksi yüzde 0,20 aralığında yer alırken, temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,14) göre haziran ayında yüzde 9,16 olan yıllık enflasyonun yüzde 8,98'e düşeceği hesaplandı.