Powell: Bilanço daraltmayı bu yıl durduracağız

Fed, bilanço daraltma operasyonunu yıl içinde sona erdirecek. Bankanın bilanço büyüklüğünün ülke GSYH'nın yüzde 16-17'si civarına gerilemesi bekleniyor. Fed bu yıl 4 trilyon dolarlık bilançosunu daraltmayı bırakacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in bu yıl ilerleyen bir dönemde 4 trilyon dolar büyüklüğündeki bilançosunu daraltmayı bırakacağını belirtti.

Powell Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi üyelerine, "Bunun üzerinde çalıştık. Bilanço normalleştirmenin sona erdirilmesine gidecek bir yolu aydınlatacak planın ana çerçevesini yakında açıklayabileceğimizi umuyorum" dedi.

Powell, "Bu yılın sonunda bilanço daraltmayı durduracak bir konumda olacağız" diyerek, bilanço daraltmanın bu yıl sona erdirilmesi halinde, bilanço büyüklüğünün GSYH'nın yüzde 16'sı veya 17'si oranında kalacağını belirtti. Bilanço büyüklüğü 2009'daki küresel finansal kriz öncesi GSYH'nın yüzde 6'sı seviyesindeydi.

ABD'de GSYH'nın 20 trilyon dolar civarında olduğu dikkate alındığında, Fed'in bilanço büyüklüğü 3.2-3.4 trilyon dolar arasında kalacak.

Fed, 2007-2009 resesyonun ardından faiz oranlarını düşük tutmak ve ekonomiye destek vermek için devlet tahvilleri ve menkul kıymetleri almış, ancak politika yapıcılar bu varlıkları 2017'nin son aylarında azaltmaya başlamıştı.

Powel ayrıca Fed'in daha yüksek bir enflasyon hedefini değerlendirmediğini belirtti.