"Borsa İstanbul'un halka arzı yüksek likidite yaratacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Philip Bennett, Borsa İstanbul'un yeni yapılanmasının başka borsalar tarafından dikkatle izlendiğini belirterek, "Borsa İstanbul'un halka arzı Türkiye'de yüksek likidite yaratacak" dedi.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bennett, Moskova Borsası'nın deneyimlerinden yola çıkarak, "Borsa İstanbul'un halka arzı Türkiye'de yüksek likidite yaratacak. Daha önce Moskova Borsasının halka arzında rol aldık. İstanbul ve Moskova'nın bazı benzerlikleri var. Moskova Borsasının halka arzı tam anlamıyla yeni bir likidite seviyesinin ortaya çıkmasına yol açtı. Borsa İstanbul'da da bu durumun gerçekleşmesini bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'den bölgede yatırımları olan şirketlerin başka ülkelerin de borsalarında listelenmesinin mümkün olduğunu anlatan Bennett, yakın dönemde bu eğilimin giderek artacağını söyledi.
EBRD'nin Türkiye'deki faliyetlerine de değinen Bennett, geçen sene sonu itibariyle Türkiye'de 30 proje gerçekleştirdiklerini aktararak, "Bu yıl bu sayıyı artıracağız. Geçen sene 1 milyar dolar yatırım yapmıştık. Bu sene bu rakamın üzerine çıkacağımızı umuyorum" bilgisini verdi.

[PAGE]

"Stratejimiz doğuya açılmak"

Türkiye'de son aylarda hızlanan çözüm sürecinin EBRD yatırımlarını ne şekilde etkileyeceğine ilişkin soruya da Bennett, "Bu yıl proje sayımızın daha da artmasını bekliyoruz. Türkiye'de yapacak çok işimiz var. Uzun dönemli finansman ihtiyacı son derece önemli. Bizim stratejimiz batı stilinde gelişmiş büyük şehirlerde proje yürütmek değil. Stratejimiz daha içe doğru, doğuya doğru bölgelere açılmak olmalı. Amacımız oralarda orta ve küçük ölçekli şirketleri desteklemek olmalı. Biz her zaman yardım ihtiyacında olan bölgelerle yakından ilgiliyiz. Sürekli bir güvenliğin olmasına ihtiyacımız vardı" diye konuştu.

[PAGE]

"Türkiye giderek yabancı yatırımın merkezi oluyor"

Türk Hava Yollarının uçuş güzergahının Türkiye'nin ekonomik haritası olduğunu dile getiren Bennett, "Türkiye giderek içerisinde bulunduğu bölgede yabancı yatırımın merkezi oluyor. Türkiye etrafındaki birçok ülkeden farklı olarak başka ülkelerde yabancı yatırımcı haline geliyor. Türkiye'den şirketler çevre ülkelerde son derece başarılı" ifadelerini kullandı.

[PAGE]

"Türkiye zaten bir finans merkezi"

Türkiye'nin bölgesinde uluslararası bir finans merkezi olma adımını desteklediklerine dikkati çeken Bennett, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye zaten bir finans merkezi. Olmasa biz de buraya gelmezdik, gelmezdik. Türkiye'nin bölgesinde bir finansal merkez haline gelme projesi şimdiden son derece başarılı oldu. Dört yıl önce ortada hiçbir şey yoktu ve biz bu ülkeye yeni gelmiştik. Şimdiyse Türkiye ikinci büyük operasyon bölgemiz oldu. İstanbul'un konumu, rolü ve kimliği zaten finansal bir merkez olmak için son derece uygun."