"Hazine ihaleleri mevcut konjonktürde başarılı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine, bugün düzenlediği iki devlet tahvili ihalesinde net 4 milyar 570,4 milyon lira borçlandı.

Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelerin sonuçlarını değerlendiren HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu,  Fed'in faiz kararı sonrasında global piyasalarda artan belirsizliklere ve Türkiye spesifiğinde bozulan politik algılamalara rağmen Hazine'nin bugünkü ihalelerinin görece başarılı olduğunu ifade etti.

Hazine'nin yarın gerçekleştireceği ihalelere gelecek talebin çok daha önemli olacağına dikkati çeken Çakıroğlu, kısa vadede ABD tahvil faizlerindeki oynaklık sona ermeden Türk tahvil faizlerinde yönün netleşmeyeceği kanaatinde olduklarını söyledi.

Çakıroğlu, bununla birlikte, gelinen seviyelerin cazip olmakla birlikte bono piyasasındaki derinliğin ortadan kalkmasına da bağlı olarak oynaklığın yüksek kalmaya devam edebileceğini belirterek, 2 yıl vadeli tahvilde kısa vadede yüzde 7,7- 8.2 aralığının öne çıkabileceğini, 10 yıl vadeli tahvilin yüzde 8,5 - 9,0 aralığında hareket etmesini beklediklerini ifade etti.

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin yükselen ABD faizleri ve güçlü dolar nedeniyle baskı altında kalmaya devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda merkez bankalarının yapacağı para politikası kurulu toplantıları ve atacakları adamların bu hafta dikkatle takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dernek,  mevcut durumda TCMB'nin sabah ki açıklamalarından TL likiditesinin kompozisyonunu kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılacağını açıkladığını hatırlattı.

TCMB'nin ayrıca Para Politikası Kurulu tarafından  belirlenen sınırlar içinde politika faizinden fonlama yapılan her bir günde sadece bir kez gün içi döviz satım ihalesi (minimum 150 milyon dolar tutarında) düzenleneceğini duyurduğunu kaydeden Dernek,  "Bu koşullar altında likiditenin nispeten zayıf kaldığı bugünde yapılan hazine ihalelerinde gerek Amerika'daki faiz artışlarının gerekse iç piyasadaki likidite koşullarının etkisi fiyatlara yansıdı. İhalenin sonunda 5 yıllık sabit kuponlu kağıt yüzde 8,93 ortalama oranıyla satılırken faizi son 1 aydır yaklaşık 295 baz puan artmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

 Hazine'nin çarşamba günü 10 milyar 430 milyon lirası piyasalara olmak üzere toplamda 13 milyar 637 milyon liralık itfası bulunuyor. Bununla birlikte Kurum, yarın da aralarında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin de bulunduğu 3 tahvil ihalesi (2 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu ile 12 ay vadeli iskontolu) gerçekleştirecek.