"Her sınavı hep iyi verme gayretindeyiz"

İş Bankası Genel Adnan Bali, bankacılıkta zor dönemlerde nasıl davranıldığının önemli olduğunu belirterek, "Biz İş Bankası olarak her sınavı hep iyi verme gayretinde olduk" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

Yakup SAYAR
Ela KARASU

ERZURUM  - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kısa dönemli fayda uğruna orta ve uzun dönemi feda etmek gibi kısır bakış açısına hiçbir zaman kapılmadıklarını belirterek, " Aslında bir banka gibi tabir edebilecek olanın dışında bir yönetim anlayışında olmaya hep gayret ettik. Ülkemizin hiçbir zorluğa girmesini arzu etmeyiz, ama şu veya bu şekilde  olursa da biz üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapma gayretinde oluruz" dedi. 

İş'le Buluşmalar'ın 33'üncü toplantısı Erzurum'da yapıldı.  İş Bankası ile Dünya Gazetesi'nin birlikte gerçekleştirdiği ve moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı toplantıya yoğun bir katılım oldu. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali toplantının açılışında yaptığı konuşmada,  Erzurum'un İş Bankası açısından çok önemli bir kent olduğunu belirterek, " 1929 yılında burada şube açtık. Aynı zamanda benim için de çok önemli bir kent.  Eylül 1980'de Diş Hekimliği Fakültesi'nde bir dönem okudum. Sonra başka bir alanda okuyup bankacı oldum. Zaman içinde çok geldiğim ve temasımın oluğu bir kenttir Erzurum. Buranın en önemli özelliği özü sözü mert insanların olduğu ve daha büyük potansiyelleri hak eden bir kent. Buranın bankacılık açısından da çok büyük sermayesi olduğunu düşünüyoruz. Buranın daha büyük pazarlara girmesi en büyük temennimiz.  Gelişen ekonomisi ile birlikte cazibesi sürekli artan bir kent. Bankacı olarakta buna destek olmaya hazırız" diye konuştu. 

Büyüklüğümüz gurur verici olmalı 

[PAGE]

Büyüklüğümüz gurur verici olmalı 

"Biz topladığımız mevduattan fazla kredi kullandıran bir bankayız" diyen Bali: "Bugün 181 milyar TL'yi aşan bir bilanço büyüklüğümüz var. Bu büyüklük hepimiz için gurur verici olmalıdır. Özel sermaye ile kurulmuş, kamuya mal olmuş, kamu pay olmadan böyle bir büyüklüğe ulaşılması Türk halkının bir teveccühü olmuştur. Bilançosunu n yüzde 60'tan fazları kredilere hasıl edilmiş, bu kredilerin yüzde 70'inden fazlası da ticari kredilere ayrılmış bir bankayız. Bunu yaparken de yolda saçmadan dökmeden sorunlu kredilere yol açmadan sağlıklı bir kredi politikasına sahip olmak çok önemli.  Bankanın sağlıklı bir kredi politikası izleyebilmesinin toplumsal sosyal bir karşılığının faydasının olduğunu düşünmekteyim. Biz bu çalışmaları başından bu yana aynı samimiyetle sürdürme eğilimindeyiz. En önemli vasfımızın da zor dönemlerde ortaya çıktığını düşünüyoruz" dedi.

Global kriz başladığında biz geri adım atmadık 

Kolay dönemlerde rekabet nedeniyle de oyuncular arasındaki farkların iş hayatına yapıcı yaklaşımların benzeştiğini fakat  önemli olanın zor zamanlarda nasıl davranıldığı olduğunu belirten Adnan Bali sözlerini şöyle sürdürdü:  "Biz İş Bankası bu bakımdan her sınavı hep iyi vermiş ve verme  gayretinde olmuştur.  2008 son çeyreğinde Lehman Brothers'ın battığı global krizin başladığı günlerde biz 1000'inci şubemizi açtık. Şube açma kararlarımızdan asla geri dönüş yapmadık. İş kaybetmeler, ekonominin daralması rağmen, biz banka olarak yılda 2 bin 500 kişi işe alarak kriz yıllarında krize karşı tavır geliştirerek 17 bin çalışan sayımızı hem içte hem dışta ağını genişleterek bugün 25 bin seviyelerine çıkardık. Bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Kendi çıkarımız kendi faydamız kısa dönemli fayda uğruna, orta ve uzun dönemi feda etmek gibi kısır bakış açılarına hiç kapılmadık.  Aslında bir banka gibi tarif edebilecek olanın dışında bir yönetim anlayışında olmaya hep gayret ettik. Bugünde aynı gayreti göstermeye devam ediyoruz.  Ülkemizin hiçbir zorluğa girmesini arzu etmeyiz, ama şu veya bu şekilde olursa da biz her zaman üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapma gayretinde oluruz. Şimdi bugün bu bankacılığı yapmaya devam ederek üretim açısından istihdam açısından ticaret açısından yapabileceğimiz tüm katkıyı koyarak bir yere getirmeye çalışıyoruz." 

Alacağımız mesafe ülkemizin önünde 

"Kolay gelinmemiş bir noktadayız" diyen Adnan Bali şunları söyledi: "Ülke olarak ve kolay gelinmemiş yerleri kolay vermemek için de çok çalışmalıyız, çok gayret etmeliyiz, çok özel itinalar göstermeliyiz. Bugün yatırım yapılabilir ülke notuna yirmi yıla yakın süre sonra bildiğiniz üzere, çok enteresan çifte standartlardan sonra ancak gelebildik. Çok kıymetli bir noktadır. Geldiğimiz yer de şudur. Namibya ile yeni eşitlendik daha. Onun için daha alacağımız mesafe bu ülkenin önündedir. Hep beraber çalışacağız, uğraşacağız."