"Merkez Bankası'na büyüme hedefi de verilebilir"

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Kanunu'nun bu haliyle herhangi bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu düşünmediğini ancak siyasi iktidarların isterlerse MB'ye büyüme ve işsizlik gibi hedefler de verebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası eski Başkanı ve MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Kanunu'nun bu haliyle herhangi bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu düşünmediğini ancak siyasi iktidarların isterlerse Merkez Bankasına büyüme ve işsizlik gibi hedefler de verebileceğini söyledi. 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının uyguladığı politikalarla fiyat istikrarını sağlamaya çalıştığını, öngörülebilirliği artırıp, döviz kurundaki dalgalanmaların boyutlarını azaltarak büyümeye katkı sağladığını belirtti. 

"Merkez Bankası'nın eline birden fazla aygıt verilmesi lazım"

Kurumun büyümeye daha fazla katkı sağlamak için yeni bir yasal düzenlemenin gerekli olmadığına değinen Yılmaz, "Merkez Bankası Kanunu'nun bu haliyle herhangi bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Ama siyasi iktidarlar isterlerse Merkez Bankasına birden fazla yazılı hedef verebilir. Derler ki fiyat istikrarının, finansal istikrarın yanında büyümeyi de hedeflesin, işsizliği de hedeflesin. Bunlar yapılabilir. Ama bunların uygulanabilmesi için Merkez Bankasının eline birden fazla aygıt verilmesi lazım" diye konuştu. 

Merkez Bankasının elindeki en önemli aygıtın kısa vadeli faiz oranları olduğunu, onun dışında finansal istikrarla ilgili makro ihtiyati tedbirler bulunduğunu anlatan Yılmaz, dolayısıyla birden fazla hedefin gerçekleşmesi için birden fazla aygıtın olması gerektiğini kaydetti. 

"Merkez Bankası Yasası'nda değişikliğe gerek yok"

Şu anda Merkez Bankasının elinde bunun olmadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: 

"Merkez Bankası eğer fiyat istikrarını sağlar, buradaki öngörülebilirliğini artırırsa insanların risk alma iştahını artırır, kolaylaştırır ve büyümeye katkı sağlar. Orkestra gibi herkes üzerine düşen görevi yaparsa ekonominin daha sağlıklı zemine oturacağını düşünüyorum. Merkez Bankası Yasası'nda yeni bir değişikliğe gerek görmüyorum. Yeni bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunda dahi gerek kalmıyor, geçmişte likidite senedi diye bir şey çıkardık, bunun için yasal değişikliğe ihtiyaç duymadık."   

"AK Parti yoruldu, takati kalmadı" 

Türkiye'nin mevcut ekonomisini büyütmesi gerektiğini, aksi takdirde 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Durmuş Yılmaz, bunun içinde reformlar yapılması gerektiğini savundu.  

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için yıllık ortalama yüzde 6-6,5 büyümesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Şu anda ortalama büyümemiz yüzde 2- 2,5 bandında. Bu büyüme hızıyla 2023 hedeflerine ulaşmam mümkün değil. Köklü reformlar yapmalı, AKP'nin bu reformları yapmak için takati kalmadı, yoruldular. Milli gelirin 1,5 kat artırılması için hukukta, ekonomide yapısal reformlar yapılmalı." 

AK Parti'nin iktidara geldiğinde hukuk sisteminde yaptığı reformların önemli kazanımlar sağladığını anlatan Yılmaz, şöyle dedi: 

"2002'de AKP iktidara geldiğinde çok düzgün işler yaptı. Hukukta çok önemli düzenlemeler yaptı. Bunun üzerine yabancı yatırımcı akın etti ülkemize, 2002'den sonraki ilk yılda 22 milyar lira sermaye geldi ülkemize. Bugün ise tersi oluyor, yerli sermaye dışarıya kaçıyor. Bu mevcut hukuk düzeninde, keyfi hukuk kurallarının işlediği ülkemize yabancı sermaye gelmez."