"Para politikasının sadeleşmesi en önemli adım"

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını dunya.com'a değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erdem BOLCA

İSTANBUL - TL'nin hızla değer kaybettiği bir ortamda olağanüstü toplanan Merkez Bankası’ndan olağanüstü kararlar çıktı. Radikal faiz kararları hemen herkesi şaşırttı. Dunya.com olarak görüşlerini aldığımız ekonomistlerin değerlendirmelerine göre, faiz politikasında "sadeleştirme" en önemli adım olarak öne çıkıyor.

Agresif faiz artışlarının ardından Dolar/TL dün gece 2.17’nin altına inerken, bugün yerli kurumsal talebin de etkisiyle yeniden 2.23 seviyelerine yükseldi. Ekonomistlere göre, kurun bundan sonraki seyrinde iç siyasi gelişmeler ve küresel piyasadaki gelişmeler etkin rol oynayacak.

İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin değerlendirmeleri:

Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin:

giray_elif_girgin-001.jpgPara politikasının anlaşılırlığı arttı

Merkez Bankası’nın attığı adımı pozitif değerlendiriyoruz.  Fonlama maliyeti baz alındığında yüzde 7 ortalamalarından yüzde 10’a tek adımda yükseltilmesi ve fonlamanın, marjinal fonlama yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanmasıyla, para politikası çerçevesinin sadeleştirilmiş olması, para politikasının anlaşılırlığını önemli ölçüde artırmıştır. Atılan adım bir anlamda tüm dünyada girilen yükselen faiz ortamına uyum sağlandığına ve gerekirse faiz bandının en üstüne çıkılarak fonlamanın yüzde 12’den verileceğine dair güçlü bir sinyal olmuştur. 

Faiz artırımı aslında 300 baz puan 

Daha önceki deneyimlerden ve de kurun enflasyon üzerine yaptığı baskıdan dolayı 200-300 baz puan arası bir artırımın olacağını ve bunu altında bir ayarlamanın piyasa tarafından olumlu algılanmayacağını düşünüyorduk.  Fonlama faizine bakıldığında aslında faiz artırımının 300 baz puan seviyelerinde olduğu hesaplanmaktadır. Faiz artışı öncesinde fonlama faizi ortalamada yüzde 7 seviyelerinde oluşurken atılan adımla yüzde 10 seviyesi üzerinde oluşması hedeflendiği görülmektedir.

Birkaç gün volatil hareketler görülebilir

Merkez Bankasının ciddi hamlesi sonrasında biraz sürenin geçip hem kur hem de faiz tarafında yeni fiyatlamaların görülmesi gerekiyor. Birkaç gün volatil hareketlerin görülebileceğini düşünüyoruz.

Faiz artışı büyüme dostu değil

Kararın, kısa vadede Merkez Bankası’nın kredibilitesi üzerinde pozitif etkisi olacağını, para politikasının günün gereklerine göre davrandığına yönelik algıyı destekleyeceğini ve bu anlamda finansal göstergeler üzerinde baskıyı hafifleteceğini düşünüyoruz. Kısa dönemdeki güçlü adımın etkilerini sindirmeden orta-uzun dönemi konuşmak için erken olsa da orta-uzun dönemde faiz artışı tabii ki büyüme dostu değil. Fakat politik tansiyonda bir gerileme ile birlikte kur tüketici ve üreticinin tüketim/üretim iştahını kesmeyecek seviyelerde tutunursa faizlerdeki yükselişin ekonomik aktörler tarafından daha kolay absorbe edileceğini düşünüyoruz. Kurun frenlenebilmesi durumunda enflasyon üzerinde de baskı azalacaktır.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:

Artık daha stabilize olmuş bir politika faizi var 

[PAGE]

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:
Artık daha stabilize olmuş bir politika faizi var 

gizem_oztok_altinsac.jpgFaiz koridorun bu kadar yükselteceğini bekliyorduk ama politika faizini bu kadar yükseleceğini tahmin etmiyorduk. Şu anda yapılan daha önemli bir karar var. Merkez Bankası daha önceki zamanlarda geçici parasal sıkılaştırma yani EPS uyguluyordu. Şu anda ise yüzde 10 olan politika faizimiz var.

Bir anlamda Merkez Bankası sadeleşmiş ve bir anlamda eski politikalarına yakınlaşmış durum söz konusu.

Bu bence en önemli kısmı. Yani artık kafamızı karıştıracak bir EPS uygulaması yada diğer uygulamalar değil de daha stabilize olmuş bir faizle karşı karşıyayız bizim okumamız budur bu yönden olumlu bir karar.

Fed etkisi göz ardı edilmemeli

Faiz kararı kısa vadede olumlu etkisi olacak ve aynı zamanda Merkez Bankası kredisini geri kazanacak.  Ancak global piyasada çok büyük bir Fed etkisi olduğu unutulmamalı. O etki de gelişmekte olan ekonomiler aleyhine.. Bence sorulması gereken soru şu olmalı bu yaklaşan dalgayla Merkez Bankası baş edebilecek güçte mi bu tartışılır. Dolayısıyla Merkez Bankası üzerine düşeni kat ve kat yapmıştır. Neydi piyasanın istediği politikada sadeleştirme, o olmuştur. Faizi artışı istiyordu o olmuştur. Fakat yeniden global gerçeklere dönüyoruz.

Kura etkisi kalıcı olur mu, tartışılır

Gece saatlerinde Dolar/TL 2.16-17 seviyelerine geriledi. Fakat kur 2.23 seviyelerine geldi. Şu anda yerliden bir talep olduğunu görmekteyiz. Atılan adım, 2.25-2.40 arasında işe yaradı, fakat kalıcılığı tartışılır.

Ekspres Yatırım Ekonomisti Özlem Derici

Kurun seyri siyasi gelişmeler ve dış dinamiklere bağlı

[PAGE]

Ekspres Yatırım Ekonomisti Özlem Derici: 
ozlem_derici.jpgKurun seyri siyasi gelişmeler ve dış dinamiklere bağlı

Faiz koridorunun artacağını bekliyorduk ama haftalık repo faizinin bu kadar artacağı beklenmedik bir şeydi. Tabi, Merkez Bankası'nın politika faizlerini sadeleştirme adımı önemli. Artık tek politika faizi olacak. Kurdaki tansiyon düşmüş görünüyor. Merkez Bankası piyasayı geriden takip ediyordu. Bu karar Merkez Bankası'nın piyasanın önüne geçmesini sağladı. Genel çerçevede baktığımızda faiz artışının orta ve uzun vadede olumlu etkisi olacaktır diye düşünüyorum. Kurun bundan sonraki seyrinde siyasi gelişmeler ve küresel piyasadaki gelişmeler etkili olacaktır.