"Türk bankaları hala çekici"
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Dow: Türk bankalarının uluslararası bankalar için çekici bir satın alma hedefi olmaya devam ettiğine inanıyoruz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Janine Dow, Türk bankalarının karlılıkları sebebiyle uluslararası yatırımcılar için çekici olduğunu kaydetti.
AA muhabirinin Türk bankacılık sistemine ilişkin sorularını yanıtlayan Dow, Türkiye'de ekonomik büyümenin bankaların faaliyet ortamı için olumlu ortam yaratması dolayısıyla, Türk bankalarının uluslararası bankalar için çekici bir satın alma hedefi olmaya devam ettiğini kaydetti.
Uluslararası finans kuruluşlarının Türk bankalarına ilgisini değerlendiren Dow, uluslararası bankalar için iştiraklerinin kendi kendini finanse edebildiğinden emin olmanın önemli olduğunu, çoğu Türk bankasının da mevduatlar yoluyla, tahvil ihraçları, repo ya da uluslararası sermaye piyasalarına erişerek, kendilerini bağımsız olarak finanse edebildiklerini belirtti.
Türkiye'de bankacılık sektörünün oldukça güçlü finansal ölçütlere ve saygın bir denetime sahip olmaya devam ettiğini dile getiren Dow, "Bu, uluslararası yatırımcılar için Türk bankacılık hedeflerinin çekiciliğine dayanak oluşturuyor" dedi.
Türkiye'deki bankaların kar marjlarının halen gelişmiş piyasalara oranla yüksek olduğunu dile getiren Dow, "Bu durum konsolidasyonlarda satın alımı yapan bankanın karlılığını artırabiliyor" dedi.
"Sermaye yeterlilikleri makul seviyede"
Sermaye yapılarının da olumlu görünüm sergilediğinin altını çizen Dow, "Türk bankalarının sermaye yeterlilikleri makul seviyede. Türk bankalarının sermaye tamponları toplamda orta derecede şokları absorbe edebilecek yeterlilikte" dedi.
Fitch Ratings'in Türkiye'nin büyümesini yüzde 3'e kadar revize ettiğinin hatırlatılması üzerine Janine Dow, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin ekonomik büyüme trendi uzun zamandır oynak. Pozitif haber ise devam eden bir büyüme hikayesi görüyoruz ve Türkiye'nin bankaları için olumlu bir faaliyet ortamı yaratıyor. Türkiye'de kredi talebi daha önceki yüksek seviyelerine oranla azaldı. Kredi büyümesinin bu yılki sağlıklı seviyesini, bu trendin istisnai koşulları dışarıda tutarak 2015'te de devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl marjlardaki baskı yönetilebilir seviyedeydi ve bu durum karlılığın sürdürülmesini sağladı. Biz bu trendin devam etmesini bekliyoruz."
Önümüzdeki yıla ilişkin projeksiyonlarını da paylaşan Dow, Türkiye'nin 2015 yılında ekonomik büyümesi, devam eden kredi genişlemesi ve marjlardaki sınırlı daralmanın beklentiler doğrultusunda olduğunu belirterek, "Bizim görüşümüze göre ekonomik büyüme eğilimleri Türkiye'nin bankacılık sektörü için kapsamlı bir şekilde olumlu" dedi.
"Riskler yönetilebilir seviyede"
Türk bankaları için belli başlı risklerin başında varlık kalitelerindeki olası bozulma ihtimalinin geldiğini anlatan Janine Dow, sözlerini şöyle tamamladı:
"Faiz ve kur oranlarındaki oynaklık, karlılıkları ve döviz cinsinden kredilerin geri ödenebilme becerisinin altını çizebilir. Döviz cinsinden borcun hızlı bir şekilde artması kaçınılmaz olarak yeniden finansman risklerini artırabilir. Biz halen bu risklerin (büyümenin devam etmesine, makul seviyede kur ve faiz oynaklığına ve bankaların uluslararası finansman piyasalarına erişim becerisinin devamına dayanan baz senaryomuz doğrultusunda) yönetilebilir olduğuna inanmaya devam ediyoruz."