Reel döviz kurunda yükseliş sürüyor
Türk Lirası, reel döviz Kuru endeksi mart ayında tüketici fiyatları bazlı olarak artış gösterdi.
Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Mart ayında 89.41 ile veri tarihinin en düşük seviyesinden yükselişini sürdürdü.
Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan endeks cak ayında yayımlanmaya başladığı Ocak 2003'ten beri en düşük seviye olan 87.56 değerini almış daha sonra şubat ayında 88.85'e yükselmişti.
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.
Denklemde reel efektif kurun azalışı TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.
Merkez Bankası'ndan açıklanan bilgi notları şu şekilde:
- TÜFE bazlı reel döviz kuru Şubat'ta 88,83'ten 88,85'e revize edildi.
- TÜFE bazlı reel döviz kuru bu yılın en yüksekseviyesine geldi.
- Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Mart'ta 90,16 oldu.
- Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Şubat'ta 91,13'ten 89,85'e revize edildi.
- Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru bu yılın en yüksek seviyesine geldi.
- Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeksi 60,06 puandan 60,56 puana geldi.
- Gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif endeksi 102,55 puandan 103,01 puana geldi.
- Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası (TL)’nın ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanıyor.
- Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.