Reel kesime 18 milyar lira kaynak sağlandı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan: "Yıl başından bu yana sermaye piyasası halka arzlarıyla 18 milyar liralık kaynağı reel kesime sağlamış olduk"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür İbrahim Turhan, "Yıl başından bu yana borsamızda yapılan sermaye piyasası halka arzlarıyla 18 milyar liralık kaynağı reel kesime sağlamış olduk" dedi.

Borsa İstanbul'da Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ paylarının işlem görmesi nedeniyle düzenlenen gong töreninde konuşan Turhan, halka açık şirket olmanın sorumluluk gerektirdiğini belirterek, "Artık sadece çalışanlarınıza veya müşterilerinize karşı değil, paylarınızı alıp satacak olan yeni ortaklarınıza karşı da sorumlusunuz" diye konuştu.
Turhan, hiç bir finansal yatırımın orta ve uzun vadede sermaye piyasasına, borsaya yapılan yatırım kadar getiri sağlamadığını vurgulayarak, "Bu kadar bereketli olmaz çünkü ortaklık büyümeden, kazançtan pay almanın en sağlıklık, en doğru, en verimli yoludur" diye konuştu.
Royal Halı'nın ulusal pazarda işlem göreceğini söyleyen Turhan, şirketin hakla açıklık oranının yüzde 28,75 olduğunu dile getirdi. Halka açıklık oranının çok önemli olduğunu ifade eden Turhan, "Uluslararası endekslerde özellikle Morgan Stanley'nin hazırladığı, Türkiye'nin ağırlığını belirleyen hususlardan biri halka açıklık oranı. Bu yüzden halka açıklık oranı arttıkça bu endekslerdeki Türkiye'nin ağırlığı da artacak. Yabancı yatırımcılar ülkemize yatırım yaparken ortalama piyasa ağırlığı bu endekslerdeki ağırlıklarla belirlendiği için Türkiye'nin varlıklarına daha fazla yatırım yapılması mümkün olacak" değerlendirmesini yaptı.
Halka arzlar konusunda da bilgi veren Turhan, şunları kaydetti:
"Bu yıl başından beri bu pay senedi piyasasına 4. halka arz oluyor. Şuana kadar 1 milyar liradan fazla hasılat sağlandı. Borçlanma araçları piyasasında yılbaşından beri 110 tane halka arz gerçekleştirildi. Burada da 17 milyar liralık hasılat sağlandı. Yıl başından bu yana borsamızda yapılan sermaye piyasası halka arzlarıyla 18 milyar liralık kaynağı reel kesime sağlamış olduk. 30 Nisan itibariyle halka arz endeksi de yüzde 8 artış sağladı. Yani halka ilk defa arz edilen paylara yatırım yapan yatırımcılar yüzde 8 getiri ve kazanç sağlamış oldu."
Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu da "Royal Halı'nın halka arzı ile ilk kez hisse alan 1.700 kişi var, son bir yılda işlem yapmamış 2.200 kişi yine Royal Halı ile ilk defa hisse senedi aldı. Royal Halı hisselerini talep eden 4.745 kişi, 4.712 yeni ortağımız oldu" bilgisini verdi.