Reel sektörün finansmana erişimine destek geliyor

Reel sektör şirketlerinin finansman ihtiyacının karşılanması, zor duruma düşmelerinin önlenmesi çerçevesinde bir destek hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA 

ANKARA - Hükümetin hazırlıklarını devam ettirdiği şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacını taşıyan destek paketine yönelik beklentiler güçlendi. Destek programının bankalar üzerinden yürütülmesi kesinleşti. Bankaların sermaye yeterliliği ve olası üstlenecekleri risklere yönelik olarak bir analiz yapılmasının ardından, bankalara kaynak sağlanmasına yönelik olarak bir yöntem oluşturulacak.

Kamu, 2017'de KGF'ye sağlanan garanti ile bankaların riskine garanti vererek kredi kanalları açmıştı. Bu kez hem risk paylaşımı hem de sermaye güçlendirilmesi yönünde bir çözüm bulunması bekleniyor.

Hükümet, reel sektörün finansmana erişimi konusunda bir dizi önlemi Ağustos ve Eylül aylarında uygulamaya aldı. Bu kapsamda, Bankalar Birliği de borçların yapılandırılması yönünde bankaların ortak hareket etmesini sağlamak üzere iki ayrı tavsiye kararı aldı.

Bankalara destek olunacak

Kısa ve orta vadede reel sektöre yönelik yeni finansman imkanları sağlamak amacıyla da yapılan çalışmalar ilerledi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK ve Bankalar Birliği çeşitli çalışmalar yürütüldü. BDDK'nın stres testi de eylül ayı sonunda tamamlandı. Yapılan hazırlıklar çerçevesinde reel sektör şirketlerinin finansman ihtiyacının karşılanması, zor duruma düşmelerinin önlenmesi çerçevesinde bir destek hazırlanıyor.

Buna göre gerekli görülürse bankalara finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için destek olunacak. Bu desteğin araçları ise sermayelerinin güçlendirilmesi şeklinde olabilecek. Önceki yıllarda sermayeye eklenen karların teşvik edilmesi gibi araçlar kullanılmıştı. Geçen yıl ise KGF aracılığıyla kredilerden olası doğacak ilave risklerin Hazine tarafından karşılanması aracı kullanılmıştı.

Yasa çıkarılırsa özel tertip tahviller kullanılabilir

Öte yandan, bütçede 2019 yılı için Hazine'ye 28,5 milyar TL'lik özel tertip tahvil çıkarma imkanı sağlanmasına yönelik madde bulunması, bankalara bu imkanın kullandırılmasına yönelik ihtimali akla getirdi.

Zira Hazine bu tür tahvilleri yasa gereği sadece borçlu kamu kuruluşlarına verebiliyor. Şu anda kamuda bu kadar yüksek borçlu herhangi bir kuruluş bulunmuyor. Uzmanlar, bu tahvillerin bankalara finansman kolaylığı sağlamak üzere kullanılması için bir yasal düzenlemenin yeterli olacağını vurguladılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir