Referandum öncesi piyasalarda son durum

Küresel piyasaların tatil sebebi ile işlem görmediği bugün, Borsa İstanbul yeniden 90.000 puanı aşarken, dolar 3.70 seviyesine yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online
Yurtiçi piyasalar, hafta sonu yapılacak olan referandum öncesinde genel olarak sakin bir gün geçirdi.

Güne hafif satıcılı başlayan borsa, sonrasında gelen tepki alımlarıyla yeniden 90.000 puan seviyesinin üzerine çıkarken, dolar/TL ise doların global piyasalarda değer kaybetmesine karşın 3.70 seviyesine yaklaştı.

Borsa tepki alımlarıyla yükseldi

Güne negatif başlangıç yapan Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, yurtdışı piyasaların kapalı olduğu günde kısmen dar bantta düşük hacimli bir seyir izledi.

Bir ara 89.347 puana kadar gevşeyen ve günün ilk yarısını yüzde 0,09 düşüşle 89.788 seviyesinden kapatan endeks, öğleden sonra artan alımlarla 90.000 puan seviyesinin üzerine çıktı.

BİST 100 endeksi, referandum öncesinde haftanın son işlem gününü 193 puan artışla 90.063 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,21 oranında değer kazandı.

TL'deki hızlı değer kaybı ve yükselen yurtiçi faizlere karşın BIST güçlü bir görünüm sergiledi. Analistlere göre, bunda yabancı yatırımcıların bugün piyasada olmaması da etkili olmuş olabilir.

Dolar hafta başındaki seviyelere geldi

Global piyasalarda dolardaki geri çekilmeye rağmen dolar/TL referandum öncesi son işlem gününde yeniden 3.70 seviyesine yükseldi.

Hafta başında 3.70 seviyelerinde olan dolar kuru, hafta içerisinde 3.6429'a kadar gerilemesine karşın haftanın kapanışını yine 3.70 seviyelerinden gerçekleştirdi. Gün içerisinde 3.7982'ye kadar çıkan dolar kuru, borsanın kapanış saatleri itibariyle 3.7930 seviyelerinde hareket ediyor.

Analistler, pazar günü yapılacak referandum sonrası önümüzdeki hafta TL üzerinde hareketliliğin artabileceğini, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Faizin yönü yukarı döndü

Referandum öncesi son işlem günü ve Paskalya nedeniyle önemli piyasaların kapalı olması, temkinli duruşa neden oldu. 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 11 seviyesine çıkarken, iki yıllık göstergede bileşik faiz yüzde 11.23’ten yüzde 11.42’ye yükseldi.

Analistlere göre pazartesi hareketliliğin artması kuvvetle muhtemel. Faiz cephesinde bundan sonra; yurtiçi siyasi gündem, yurtdışı piyasalar ve jeopolitik gelişmeler takip edilecek.

İki yıllık göstergede aşağı yönlü hareketlerde yüzde 11 seviyesi önemini korurken, yukarı yönlü hareketlerde ise yüzde 11.50 ilk direnç seviyesi olarak gösteriliyor.

Piyasalarda dalgalanmalar olabilir

Hafta sonu gerçekleşecek olan referandum nedeniyle önümüzdeki haftanın piyasalar açısından oldukça hareketli açılması bekleniyor.

Global piyasalarda ise; küresel çapta devam eden jeopolitik gerginliklerin etkisi devam ediyor. Bu da gelişmiş ülke devlet tahvilleri, altın, Japon Yeni gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi canlı tutuyor.

Önümüzdeki hafta gündemini Çin makro verileri, Kuzey Kore gündemi, petrol forumu ve IMF-Dünya Bankası toplantıları oluşturuyor.

ABD tarafında makro anlamda önemli etki yapabilecek bir veri bulunmuyor.