Referandum sonrası piyasalar

Anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında, resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkmasının ardından 3,6250'yi gören dolar/TL, bu sabah 3.6650 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL ise 3,89 seviyesinden işlem görüyor. Borsada sınırlı yükseliş var. Avrupa'da bir çok piyasa kapalı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Piyasaların merakla beklediği referandum sona erdi. Başkanlık sistemini öngören 18 maddelik Anayasa değişikliği için 55 milyon seçmen sandık başına gitti. Katılım yüksek olduğu seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51.4 evet, yüzde 48.6 hayır oyu kullanıldı. 

Belirsizliğin ortadan kalması ile piyasaların ilk tepkisi pozitif oldu. Dolar ve faizde düşüş yaşanırken, borsa güne artıda başladı. Paskalya tatilinin İngiltere ve Almanya başta olmak üzere yurtdışında bazı ülkelerde devam ettiğini belirten uzmanlar, asıl etkinin yarın görüleceğini belirtiyor. 

Dolarda sert hareketler yaşandı

Referandum belirsizliğini geride bırakan piyasaların ilk tepkisi döviz tarafında görüldü. Dolar/TL, gece Asya piyasalarında 3.6250 seviyelerine indi. Dolar/TL, cuma günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Halkoylamasının ardından uluslararası piyasada 3,6250'ye kadar gerileyen dolar/TL, saat 22.30'da, önceki kapanışına göre yaklaşık yüzde 3 gerileyerek 3,6310 seviyelerinde dengelendi.

Bu sabah ise ilk tepki sonrasında dalgalı seyir yaşandığı gözleniyor. En düşük 3.6304, en yüksek 3.6807 seviyesi test edildi.

Saat 10:05 itibariyle dolar/TL 3.6610 seviyelerinde işlem görüyor. Euro/TL ise 3,8901 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa yükselişle açıldı, yataya döndü 

Borsa İstanbul ise güne 667 puan ve yüzde 0.74 değer artışla 90.731 puandan başladı. Endeks şu ana kadar en yüksek 90.755 seviyesini görürken, kar satışları da gözleniyor. En düşük 90.052 görüldü. BIST 100, saat 10:05 itibariyle 90.163 (+96) seviyesinde yer alıyor. 

10 yıllık faiz geri çekildi

Tahvil bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi referandum sonrası ilk
işlemlerde düşüşle açıldı. Cuma günü yüzde 11.11 seviyesinden kapanan 24 Şubat 2027 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.89'a kadar geriledikten sonra spot piyasada saat 09.45'te son işlemde yüzde 10.90 seviyesinde.

UZMANLAR NE DİYOR?


"Kâr satışlarına dikkat"
Referandum sonuçlarının piyasalara olası etkileriyle ilgili DÜNYA'ya konuşan Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gödek, piyasa beklentileri dahilinde bir sonuç çıktını söyledi. Genel olarak beklentilerin fiyatlandığını kaydeden Gödek, "İlk etap fiyatlamının kısmen olumlu olmasını düşünmekle birlikte, kâr satışı ihtimalini ya da yukarı potansiyelin sınırlı olduğunu göz ardı etmemek lazım" dedi.

"Dolardaki düşüş borsaya da yansıyacak"
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen ise "Anayasa değişikliğini içeren referandumdan evet kararının çıkmasıyla birlikte uluslararası piyasalarda Türk Lirası ürünlerinde yükselişler görüyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü seans kapanışı sonrası sadece elektronik piyasaların açık olduğu saatlerde dolar/TL tarafında 3.74 seviyelerine doğru bir hareketlenme görmüştük. Asya piyasalarının açılış rakamlarına baktığımızda, dolar/TL’nin 3.63 seviyelerinde açılış gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yeni işlem gününde bir çok ülke piyasalarının kapalı olduğunu belirtelim. Doların genel olarak 3.60 - 3.55 bandı üzerinde kalma çabalarını görebiliriz. Özellikle bu bölge aşağı yönlü kırılırsa satışlar derinleşebilir. BİST 100 tarafında muhtemelen primli bir açılış göreceğiz. Kur etkisiyle de birlikte 92.000-93.000 bandı yukarı yönlü hareketlenmelerde direnç noktaları olarak izlenebilir." diye konuştu.

Piyasaların gündemi

Piyasalarda ana yönü referandum sonuçlarından sonra oluşacak siyasi ve ekonomik ortam belirleyecek.

Global piyasalarda ise; küresel çapta devam eden jeopolitik gerginliklerin etkisi devam ediyor.

Bu hafta gündemini Çin makro verileri, Kuzey Kore gündemi, petrol forumu ve IMF-Dünya Bankası toplantıları oluşturuyor.

ABD tarafında makro anlamda önemli etki yapabilecek bir veri bulunmuyor.