REK tepki sınırının altına indi

TÜFE bazlı REK Mayıs'ta TCMB'nin müdahale eşiğinin altında 119.96 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Mayıs ayında TCMB'nin politika faizi tepkisi vereceğini söylediği 120 seviyesinin altında 119.96 değerini aldı.

TL'de son dönemde görülen değer kaybı nedeniyle TCMB'nin son iki aydır yaptığı faiz indirimlerine ara vermesi ancak likiditeyi sıkılaştırmaya devam etmesi bekleniyor.

TCMB'nin son faiz indirimleri, Fed'in parasal genişlemeyi yavaşlatacağı beklentisi, not artışı sonrası kar satışları ve Gezi Parkı protestolarının yayılması sonucu artan siyasi tansiyon nedeniyle TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı önemli değer kaybı yaşanması sonucu REK'in 120seviyesinin altında bir değer alması bekleniyordu.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Mayıs ayı Reel Efektif Kur (REK) endeksinin döviz piyasasını rahatlatacak nitelikte olacağını,120 referans değerinden oldukça uzaklaştığını ve o anlamda aşırı değerli noktasından uzak olduğunu söylemişti.

Başçı, döviz piyasasında artan tansiyonu düşürmek için likidite politikasında daha sıkı bir duruşa geçtiklerini ve gerekmesi halinde kısa süreliek parasal sıkılaştırmaya gidebileceklerini söylemişti.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Son dönemde gelişmekte olan piyasalardaki satışa ek olarak yurtiçinde yaşanan gerginlik ve TCMB'nin faiz politikasını takiben TL'de ciddi değer kayıpları yaşanmıştı. Sabah saatlerinden bu yana ise piyasada bir miktar rahatlama var ve düne kıyasla TL'de görece olumlu bir performans söz konusu. TCMB'nin var olan görünümde faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz" dedi.

TCMB tarafından Nisan ayı için daha önce 121.1 olarak açıklanan değeri121.41 olarak revize edilen endeks, Mart ayında 120.3 değerini almıştı.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.