Ruble/TL opsiyonları geliyor

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, " Ruble/TL opsiyonlarını önümüzdeki günlerde vadeli işlemlerde hizmete açacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, çıkardıkları yeni ürünler kapsamında önümüzdeki günlerde ruble/TL opsiyonlarını vadeli işlemlerde hizmete açacaklarını söyledi. 
    
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin, portföy yönetimi sektörünün 100 milyar liraya ulaşması nedeniyle düzenlediği toplantıda konuşan Dinç, uluslararası borsa ve kuruluşlarla iş birlikleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Önümüzdeki günlerde buğday üzerine Konya Ticaret Borsası ile geliştireceğimiz bir ürünümüz olacak. Yine önümüzdeki günlerde rubleye dayalı ruble/TL opsiyonlarını vadeli işlemler tarafında hizmete açıyor olacağız" dedi. 
    
Toplantıda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş da, BES fonlarının büyüklüğünün Kasım 2015 sonu itibarıyla 47 milyar TL'ye, katılımcı sayısının da 5.9 milyon kişiye ulaştığını belirterek, yatırım fonlarının toplam tutarının da Kasım sonu itibarıyla 40 milyar liraya ve yatırımcı sayısının 3 milyona yükseldiğini kaydetti.  
    
Ertaş, bireysel yatırımcılarla birlikte portföy yönetim şirketlerinin yönettiği toplam tasarruf tutarının 100 milyar lirayı aştığını belirterek, şunları söyledi:  
    
"Bu rakamların anlamı... 8.9 milyon kişinin BES ya da yatırım fonları aracılığı ile sermaye piyasalarının içinde olduğu, bu kişilerin 100 milyar lirayı aşan birikimlerinin 46 portföy yönetim şirketi tarafından yönetildiğidir. 100 milyarlık birikimin yaklaşık yüzde 45'i kamu borçlanma araçlarında, yüzde 55'i de özel sektör şirketlerimiz tarafından çıkarılan tahvil, bono, sukuk ve hisse senetleri gibi alanlarda değerlendirilmektedir." 
    
Ertaş, sektörün 2023 yılına kadar ortalama yüzde 20 büyütülmesi durumunda 430 milyar TL'lik, yüzde 24 büyütülmesi halinde 569 milyar TL'lik bir portföy büyüklüğüne ulaşmanın mümkün olabileceğini de kaydetti.