Sağlık sigortasında "ömür boyu yenileme garantisi" zorunlu oluyor

"Özel Sağlık Sigortaları" yönetmeliği yenilendi. 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelik sigortacılar ve sigortalılar için önemli değişiklikler getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Özel sağlık sigortalarında sigorta şirketleri ile vatandaşları sık sık karşı karşıya getiren konuların başında "ömür boyu yenileme garantisi" bulunuyor. Hazine, yeni yönetmelikle bu sorunları en aza indirmek için kuralları net şekilde ortaya koydu.  Hazine Müsteşarlığı, "seyahat sağlık sigortası" dışındaki özel sağlık sigortası uygulamalarına ilişkin usul ve esasları düzenledi. Buna göre özel sağlık sigortası sözleşmeleri aynı plan ile ömür boyu yenilenecek. Buna göre şirketler artık ömür boyu yenileme garantisi alan vatandaşın aleyhinde değişiklik yapamayacak. Bir hastalık halinde "risk primini yükseltiyorum" veya "kapsamını daraltıyorum" diyemeyecek.  Şartlar sonradan sigortalı aleyhine değiştirilemeyecek. Hazine Müsteşarlığı’nın Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.  

6 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre sigorta şirketi, ihtiyaç görmesi halinde, sigortalının sağlık durumunun tespiti için hekim görüşünün alınmasını isteyebilecek. Bahse konu işleme ilişkin masraflar ise sigorta ettiren ve sigortalı tarafından karşılanacak.  Düzenlemeye göre, sağlık sigortaları; bireysel veya grup sigortaları, yenileme garantili veya yenileme garantisiz sigortalar olarak düzenlenebilecek. Ömür boyu yenileme garantisi, bu yönetmelik hükümleri kapsamında verilecek. 

Yenilemede teminatlar değişmeyecek

Yönetmelikle birlikte ömür boyu yenileme garantisi, özel sağlık sigortası sözleşmesinin aynı plan ile ömür boyu yenilenmesi taahhüdü olacak. Şirketin ömür boyu yenileme garantisi içeren bir ürün sunması halinde, akdedilen ilk sözleşme tarihinde geçerli olan özel şartlarda, ömür boyu yenileme garantisine ilişkin bilgiler ve değerlendirme şartları belirlenecek. Söz konusu bilgiler ve değerlendirme şartları sonradan sigortalı aleyhine değiştirilemeyecek. Şirket, özel şartlarında belirteceği değerlendirme şartlarına uygun olanlara ömür boyu yenileme garantisi verecek. Şirket, ömür boyu yenileme garantisi taşıyacak yeni sözleşmenin teminatlarını ve primini tespit edebilmek için geçmiş sigortalılık dönemindeki sağlık durumunu ve bundaki gelişmeleri de dikkate alacak. Sigortalının mevcut veya riskli hastalık ve rahatsızlıklarına, özel şartlarında belirleyeceği kurallar dahilinde, hastalık ek primi, limit ve sigortalı katılım payı uygulayabilir veya bunları teminat kapsamı dışında bırakabilecek.

Her yıl bilgilendirme yapılacak

Şirket, sigortalının ömür boyu yenileme garantisi aldıktan sonraki dönemde; ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü teminat kapsamını daraltamayacak, teminat limitini düşüremeyecek, sigortalı katılım payını arttıramayacak; sigorta teknik esaslarında ve özel şartlarında sigortalı aleyhine değişiklik yapamayacak. Ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü hastalık ek primi uygulayamayacak. Ödenen tazminatların sözleşme primine oranına bağlı ek prim uygulayamayacak. Ömür boyu yenileme garantisi kazanılmadan önceki sigortalılık döneminde değerlendirme şartlarına uygunluk durumu hakkında sigortalıya her yıl yazılı veya elektronik bilgilendirme yapılacak. Bilgilendirmenin yapılmaması durumunda sigortalının ömür boyu yenileme garantisi değerlendirme şartlarını karşıladığı kabul edilecek.

"En önemli başlık yenileme garantisi ama şirketleri zorlayacak bazı noktalar mevcut"

Güneş Sigorta Sağlık Sigortaları Grup Müdürü Elvan Atalay: "Yeni yönetmelikte düzenleme getirilen en önemli başlığın yenileme garantisi olduğunu söyleyebiliriz. Yenileme garantisi veren ürünlerde, bu garanti hak edildikten sonra  kullanım ek primi uygulanmasına izin verilmemekte ve yenileme garantisi verilen ürünün değiştirilmeden, özel şartlarının korunarak devamı istenmektedir.  Yeni dönemde sigorta şirketlerini zorlayacak bazı noktaların olduğunu da söyleyebiliriz. Özellikle sigortalıların bilgilendirilmesi noktasında ciddi yaptırımlar mevcut. Yenilemeden tahsilata kadar her konuda yazılı bilgilendirme yapılması isteniyor. Bu, operasyonel anlamda birtakım zorluklar getirebilir. Diğer taraftan yazılı onayı olmayan sigortalılar hakkında 3. kişi ve kurumlardan bilgi alınmaması ve gerekirse hekim muayenesi ve tetkiklerin ücretini şirketin ödemesi ile ilgili ibarede sigorta şirketlerini zorlayabilir. Bir diğer konu ise grup poliçelerinden bireysel poliçeye geçiş şartlarında sigorta şirketinde yenileme garantisinden bağımsız olarak poliçe açılması konusunda yaptırımlar olması."

Bu konularda ilginizi çekebilir