S&P, Türk şirketlerine verdiği nottan TR’yi çıkardı

İstanbul’da şirketlere yönelik toplantı yapan Standard & Poor’s (S&P), Türk şirketlerine yönelik yaptığı derecelendirmede değişikliğe gidiyor. Kurum, Türk şirketlerine verdiği rating notunda ‘TR’ ifadesini kaldırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

emel_yigitturk.jpgİSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) dün İstanbul’da şirketlere yönelik gerçekleştirdiği toplantıda, Türk şirketlerine yönelik yaptığı kredi derecelendirmesi hesaplanmasında değişikliğe gideceğini açıkladı.

Bugüne kadar Türk şirketlerine verdiği notta (rating) notun önüne koyduğu ‘TR’ ifadesinin kaldırılması planlanıyor. Bunun sonucunda, artık Türk şirketlerinin notları da uluslararası standartta ele alınmış olacak. Bu durumda, Türkiye’de 10 şirkete derecelendirmede bulunan S&P’nin verdiği notların yüzde 10- 15 civarında aşağı ya da yukarı yönlü olarak değişmesi bekleniyor. Bu konuda ekim ayında Türk şirketlerine yönelik bir toplantı daha yapacağını açıklayan S&P yetkilileri, yeni kriterleri bu toplantıda duyuracağını belirtti.

KOBİ’lerin peşine düştü

Türkiye’den yabancı şirketlerin ve holdinglerin temsilcileri ile finans çevresinden 100’ü aşkın katılımcının yer aldığı toplantıda, Türkiye ekonomisine ilişkin genel değerlendirme öncesinde S&P’nin not verme yöntemi ve kriterleri anlatılarak, uluslararası bir kuruluştan kredi notu almanın şirketlere yararları anlatıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya katılan ekonomistler, “S&P’nin bu toplantısı Türkiye’nin kredi notuyla ilgili değildi. Bunu zaten kendileri de ifade ettiler. Bizim anladığımız, S&P Türkiye’deki gelirlerini artırmak istiyor. Başta holdingler olmak üzere, Türk KOBİ’lerine de kredi notu vererek buradaki pazarını genişletmek istiyor” yorumunu yaptılar.

Sunumların ardından katılımcıların da değerlendirmelerinin alındığı toplantıda, bankaların kredi verirken şirketlerden istenen belgeler arasında ‘kredi notu belgesi’nin de yer alması gerektiği görüşü ortaya atıldı. Yurtdışındaki uygulamalardan da bu konuda örnekler verilirken, yeni Ticaret Kanunu’nda bunun teşvik edildiği dile getirildi.

S&P: Merkez Bankası kafa karıştırıyor

Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 4.4 büyümesinin iyi bir haber olduğunu belirten S&P EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six sunumunda, Türkiye’nin önümüzdeki
dönemde Fed kararları nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkeler gibi büyümesinin düşeceği öngörüsünü dile getirdi. Merkez Bankası’nın son politikalarının kafa karıştıcı olduğunu kaydeden Six, “Merkez Bankası faiz artırımı yapmadan TL’nin değerini koruyacağını söylüyor. Bunu nasıl yapacağı konusunda kafalar karışık. TL’nin kısa vadede döviz kuru karşısında değerini korumasını biz de bekliyoruz. Ama uzun vadede bunu faiz artırmadan nasıl başaracağı net değil” dedi.

“Doların yıl sonunda 1.92 olması imkansız değil”

Başekonomist Jean Michel Six Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede de, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın doların TL karşısında yılsonunda 1.92 olacağı
yönündeki ifadesi için, “İmkansız görünmüyor” yorumunu yaptı. Six, Fed’in son açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ekonomilerin TL dahil para birimlerinde baskının azaldığını ifade ederek, “Bu anlamda bu hedefe (1.92 TL) yıl sonunda ulaşılması imkansız görünmüyor. Bu bir tahmin değil sadece gözlemimizdir. Yeni yıla doğru yaklaşırken ABD para politikasında yeni değişiklikleri göreceğimizi unutmamak lazım” dedi.

Fed’in politikaları sonrasında Türkiye’nin yapısal temellerini güçlendirmesinin önem taşıdığını, Türkiye’nin cari açığını diğer gelişmekte olan ekonomilerle daha
uyumlu bir seviyeye çekmesinin temel nokta olduğunu ve Türkiye’nin gelişmekte olan ekonomilere oranla görece yüksek olan enflasyonunu da düşürmesi gerektiğini vurgulayan Six, “Tabii, Türkiye’nin cari açığını ve enflasyon oranını azaltması bir gecede olamaz” dedi.