S&P üç ülkenin notunu teyid etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Por's (S&P), Fransa'nın "AA", İspanya'nın "BBB" ve Romanya'nın "BBB-" olan kredi notlarını teyit etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

S&P tarafından yapılan açıklamada, Fransa'nın not görünümünün negatif olarak belirlendiği, İspanya ve Romanya'nın not görünümlerinin ise durağanda bırakıldığı bildirildi. 

Fransa'nın kurum ve ekonomisinin hala güçlü olduğu belirtilen açıklamada, "Uygulama riskleri görmemize rağmen, hükümetin mali gündem ve artan ekonomik reformlar konusunda ilerlemesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz" denildi. 

Açıklamada, kademeli konjonktürel toparlanma ve reform önlemlerinden dolayı, Fransa'da reel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) bu yıl yüzde 1,1 ve 2016-2018 yılları arasında da yüzde 1,5 olacağı öngörüsüne yer verilerek, şunlar kaydedildi: 

"Fransa'nın ekonomik performansındaki kademeli toparlanma, hükümetin mali ayarlamalarına katkıda bulunuyor. Negatif görünüm, hükümetin mevcutta ilerlediği mali yoldan olumsuz yöne sapması durumunda, Fransa'nın notunu düşüreceğimiz ihtimalini yansıtıyor. Diğer taraftan eğer hükümet, artan reformları harekete geçirmeye devam eder ve mali hedeflerine ulaşırsa, Fransa'nın not görünümünü pozitife çevirebiliriz." 

İspanya 

Açıklamada, İspanya'da 2010 yılından bu yana devam eden reform sürecinin, ülkeyi zayıf petrol fiyatları, avrodaki değer kaybı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) uyumlu para politikalarından yarar sağlayan elverişli bir pozisyona getirdiği ifade edildi. 

Bu nedenle, S&P'nin ülkenin 2015-2017 yıllarına ilişkin ortalama büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 2,2'ye yükselttiği aktarılan açıklamada, "Bu yıl gerçekleştirilecek bölgesel ve genel seçimler öncesinde hala makroekonomik ve mali politika sapmalarına ilişkin belirsizlikler olduğunu düşünüyoruz" denildi. 

Romanya 

Romanya'nın "BBB-" notunun, ülkenin nispeten güçlü büyüme beklentilerinin olduğu bir ortamda ılımlı dış ve mali borç durumu tarafından desteklendiğine işaret edilerek, "Romanya ekonomisinin, artan iç talep öncülüğünde 2015-2018 yılları arasında yaklaşık yüzde 3 büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Aynı zamanda istikrarlı ekonomik büyümenin, gelecek 4 yıl için planlanan vergi indiriminden kaynaklanan düşük kamu gelirlerini kısmen dengelemesi muhtemel" tahminlerine yer verildi. 

Açıklamada, Romanya'nın genel olarak güçlü ekonomik büyüme beklentilerinin, mali konsolidasyon riski olasılığını dengelediğinin altı çizilerek, "Romanya'nın net kamu borcunun azalmasını sağlayacak bütçe konsolidasyonunun devam etmesi ve kamu teşebbüslerinin başarıyla uygulanması durumunda ülkenin notunu yükseltebiliriz. Ancak, kamu açığının artmasına neden olacak politika değişikliği olursa notu düşürebiliriz" uyarıları yapıldı.