'Savaş kızışacak' korkusu piyasaları dibe çekiyor

Trump yönetimi içinde korumacı politikalara karşı dengeleyici bir unsur olarak görülen baş ekonomi danışmanı Cohn'un görevini bırakması piyasalarda 'ticaret savaşı' derinleşecek endişesi doğurdu. Riskten kaçış, borsaları ve doları düşürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK - DIŞ HABERLER

ABD'de Trump yönetiminin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği vergilerin kurlar üzerinde yarattığı baskı artıyor.

Beyaz Saray'da serbest ticaret yanlısı tutumuyla bilinen baş ekonomi danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik vergilerini artırma kararından vazgeçmeyeceği ve diğer ülkelerden misilleme şeklinde cevap gelebileceği endişesiyle hisse senedi piyasalarında kayıplar artarken, hem dolar hem de gelişmekte olan ülke paraları geriledi.

ABD'de korumacılığa karşı dengeleyici bir unsur olarak görülen Cohn'un görevini bırakmasıyla Trump yönetimi içinde korumacı politikalar yanlısı grupların güçleneceği endişesi doğdu. Yatırımcı bir anda Japon Yeni, İsviçre Frangı ve Euro Bölgesi tahvili gibi güvenli limanlara yönelirken dolar ile gelişen ülke paraları değer kaybetti. 

ABD ekonomisiyle ilgili kaygılar doları zayıflattı

Dolar yen karşısında 105.45'e kadar gerileyerek cuma günü gördüğü 16 ayın en düşük seviyesi olan 105.24'e yaklaştı. Euro yeniden dolar karşısında 1.2435 seviyelerine doğru toparlandı. Doların, ABD'nin başlıca ticaret ortaklarının paraları karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi 89.55 ile iki haftanın dip seviyesine geriledi. Doların, Trump'ın Perşembe günü ithal çelikten alınan gümrük vergisini yükselteceğini açıklamasından bu yana dolar, başlıca para birimleri karşısında yüzde 1.3 değer yitirmiş durumda.

Yatırımcı korumacı politikaların Amerikan ekonomisine zarar vereceğini düşünüyor. İthalata getirilen vergilerin ABD'de fiyatların yükselmesine yol açacağı ve bunun talebi azaltarak ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki edebileceği belirtiliyor. Bu durumda sermaye kaçışı yaşanabileceği ve ABD'nin devasa boyuta ulaşan açığını finanse etmesinin güçleşeceği endişesiyle doları aşağı çekiyor.

Riskten kaçış gelişen ülke paralarını düşürüyor

Ticaret savaşı korkusu genele olarak gelişmekte olan ülkelerin paralarına da yayılmış durumda. Uzmanlara göre, söz konusu tarifelerin bu ülkeler üzerinde geniş çaplı etki yaratması beklenmemesine karşın paralarındaki düşüşün kaynağında genel olarak riskten kaçış yatıyor. Yatırımcının güvenli liman arayışı gelişen ülkelerin hisse senedi ve paralarından yüklü çıkışlara neden oluyor. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi Cohn'un istifasıyla yüzde 0.5 düştü.

ABD'nin Avrupa pazarını hedef alan vergileri nedeniyle ECB'nin teşviklerden çıkış planını yavaşlatabileceği beklentisiyle Euro Bölgesi tahvillerinin faizi geriledi.

AB 'sanayi ve tarımla' misilleme yapacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, "Tedbir alınacak ABD ürünlerine yönelik hazırlık yapıyoruz. Bu geçici listeyi AB üyesi ülkelere danışıyoruz ve yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu listede çelik, sanayi ve tarım ürünleri mevcut" dedi. AB kaynaklarına göre, AB’nin ABD’ye yanıt olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığı geçici listede, fıstık ezmesi, kot pantolon, motosiklet, nevresim, ruj, çelik gaz tankı, haddelenmiş çelik, boru, tüp, ızgara, lavabo, vantilatör, merdiven, yat, barbunya, pirinç, viski, yaban mersini, portakal suyu, tütün, puro gibi çeşitli ürünler bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir