Şimşek açıkladı: 'Dövizle borçlanma yasağı' yolda

Döviz açığı olan 23 bin firmaya borçlanma yasağı getirecek olan hükümet harekete geçti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduklarını açıkladı. Şimşek, makine-teçhizat, kamu özel sektör projeleri gibi alanları yasağın dışında tutacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilindiği gibi Hükümet, döviz açık pozisyonu olan 23 bin orta ve küçük ölçekli firmanın dövizle borçlanmasını yasaklayacak. Türkiye Finans Forumu'ndaki konuşmasında yeni düzenlemeye değinen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk aşama olarak 2 bin büyük şirkete ilişkin veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduklarını söyledi. Şimşek, söz konusu 2 bin büyük şirketin döviz açığındaki payının yüzde 84 civarında olduğunu belirtti. 23 bin firmanın ise döviz yükümlülüğü payının yüzde 16 olduğunu kaydeden Şimşek, bunların 15 milyon dolar altında küçük ve orta ölçekli şirketler olduğu bilgisini verdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, söz konusu 23 bin şirkete doğrudan dövizle borçlanma sınırı getireceklerini söyledi.

Şimşek, şöyle konuştu: “Reel sektör ciddi döviz açığına sahip. Bir yıl vadeye baktığınızda reel sektörün döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinden 7.3 milyar dolar daha fazla. Liradaki değer kaybı ve oynaklık reel sektör için endişe kaynağı. Ondan dolayı zaman zaman bu oynaklığın reel sektör döviz talebi nedeniyle abartılı şekilde piyasalarımızda yaşandığını söyleyebiliriz. Çok yakında Türkiye’de önemli bir yapısal reform yapacağız. 25 bin şirketin döviz yükümlülüğü var. Bunun 23 bini döviz yükümlülüğü 15 milyon dolar altında bunlar nispeten küçük ve orta ölçekli şirketler. Toplam 23 bin şirketin yükümlülükteki payı yüzde 16 civarı. 2000 büyük firmanın ise payı yüzde 84 civarı. Biz ilk aşamada 2 bin firmaya ilişkin veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduk. Bir çerçeve oluşturacağız bu küçük ve orta ölçeklilere doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz. Makine teçhizat ithalatı gibi birkaç istisna olacak. Kamu özel sektör projeleri var bir takım o istisnalar olacak ama genel anlamda sınırlamaya gideceğiz.”

Yeni reform paketi ilk çeyrekte

Başbakan Yardımcısı Şimşek,  kapsamlı yeni reform paketinin ilk çeyrek itibariyle hayata geçeceğini de söyledi. Şimşek, "İcra-iflastan tutun inşaat izinlerine kadar süreçleri maliyeti azaltan bir reform. Böylece Dünya Bankası’nın iş yapma endeksinde yukarı sıralara sanırım 30 seviyelerine çıkabileceğiz. Bugün Türkiye’nin çektiği doğrudan yatırımın iki katını çekebilir. Küresel sermaye firmalarında önemli artış var çok kapsamlı toptancı bir yaklaşımla reform geliyor ben bile heyecanlandım. Bu reformla birlikte yatırım ortamı çok daha iyileşecek" diye konuştu.

"Bankacılık sermayemiz şokları kaldırabilecek düzeyde"

Kamu açığının makul düzeyde olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Sermayemiz şokları kaldırabilecek düzeyde. Bankalarımızın aktif kalitesi yüksek, kaldıraç oranı da makul, hatta düşük sayılabilir" diye konuştu.

Şimşek, son dönemde Türkiye algısının bir miktar bozulduğunu söyleyerek TL'de aşağı yönlü trendin bu algı ile ilgili olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Kamu açığı makul düzeyde, kamu maliyesi nispeten güçlü. Sermayemiz şokları kaldırabilecek düzeyde. Bankalarımızın aktif kalitesi yüksek, kaldıraç oranı da makul, hatta düşük sayılabilir" diye konuştu.

Bankacılık sektörünün en önemli sorununun kredi mevduat oranının çok yüksek olması olduğunu belirten Şimşek, önemli bir şoku bankacılık sektörü sermayesinin kaldırabileceğini söyledi.

ABD'deki soruşturmaya yönelik değerlendirmede bulunan Şimşek,"Bugün itibariyle bir bankamız hariç hiçbir banka hakkında ABD Hazinesinin başlattığı bir bilgi talebi dahi yok. Bu yaşanacak belirsizlik ve bunun etkisi bankaların kendi basiretsizliğinden kaynaklanmıyor, sistem normal işini yapıyor" şeklinde konuştu.