Şimşek 'borçlanma' için sinyali verdi
2009'dan bu yana ilk kez borçlanma ihtiyacının limitin içinde kalamayabileceğini belirten Şimşek, bu sene alınan tedbirlerin etkisiyle öngörülenden daha fazla borçlanılacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine'nin borçlanma limitini artırabileceğine işaret etti. 2009'dan bu yana ilk kez borçlanma ihtiyacının limitin içinde kalamayabileceğini belirten Şimşek, bu sene alınan tedbirlerin etkisiyle öngörülenden daha fazla borçlanılacağını söyledi.
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez’in ilgili kanuna dayanarak yaptığı hesaplamaya göre 2017 için net borçlanma limiti 47,5 milyar lira düzeyinde. Yine aynı kanuna göre bu miktarın hükümet kararıyla yaklaşık yüzde 10 artırılması mümkün. Yani söz konusu imkanların kullanılması durumunda 2017 yılı için Hazine’nin borçlanma limiti 52,2 milyar TL’ye yükselebilecek. Yılın ikinci altı ayı için Hazine’ye yasanın tanıdığı limit artırımları dahil (52,2 – 44,8 =) 7,4 milyar TL’lik borçlanma hakkı kalacak. Bu da yılsonuna kadar bu limitin içinde kalınamayacağını ve Hazine’nin borçlanma yapabilmesi için yasa değişikliği yapılmasının zorunlu olacağını gösteriyor.
"Hiçbir Alman şirketi ile ilgili soruşturma yok"
Almanya'nın Türkiye için önemli bir ticari partner olduğunu söyleyen Şimşek, "Uluslararası alanda yaşadığımız siyasi gerginlikleri -haklı olsak dahi- ekonomiye yansımasını minimize etme çabasındayız. Almanya ile bir iletişim kazası yaşanmış, bir liste var, son derece yanlış, biz şimdi bunu geri çektik" dedi. Şimşek, hiçbir Alman şirketi ile ilgili soruşturmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Belki maksadı aşan bir yazışma olmuş olabilir" diye konuştu.
"Yıl sonu için yüzde 5 büyüme görebiliriz"
Şimşek, "Birinci çeyrek büyüme piyasanın da bizim de beklentilerimizin biraz üzerinde geldi. Elimizde var olan veriler ikinci çeyreğin de güçlü olduğunu gösteriyor. Üçüncü çeyrek muhtemelen baz etkisiyle beraber yine yüksek olacak" dedi ve şöyle konuştu:
"Genel anlamda yıl sonu için yüzde 5'e yakın gözüküyor. Bir şok yaşamazsak veya Almanya gibi ülkelerle yaşadığımız bu sıkıntılar ekonomide önemli bir yansıma bulmazsa, turizmdeki, AB'deki toparlanma dış talebi destekleyici nitelikte. İç talepte de göreceli bir ivme söz konusu."
"'İlave reformlara ihtiyacımız var"
Türkiye'nin reform konusuna eğilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Türkiye önümüzdeki 10 yılda yüzde 5-6 patikasına oturabilir. Bizim yatırım ortamını ve rekabet gücünü artırıcı, hukuk sistemine olan güveni pekiştirecek ilave reformlara ihtiyacımız var. Türkiye'nin lig artırabilmesi için. Yani yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girebilmesi için, bir taraftan hukuk devleti ilkesini pekiştirmemiz ve yatırım ortamını daha da iyileştirmemiz" değerlendirmesini yaptı.
"MB üzerinden tartışmayla faizi kalıcı aşağı çekemeyiz"
Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararıyla ilgili konuşan Şimşek, "MB'nin ne yapması gerektiği konusunda ben yorum yapmam, Türkiye'de faizler yüksek mi, evet. Merkez Bankası üzerinden yapacağımız tartışmalarla faizi kalıcı aşağı çekemeyiz" dedi.
Şimşek şöyle devam etti: "Fon talebimiz yüksek, ama fon arzımız, yan tasarruf oranlarımız nispeten düşük kalıyor. Faizleri düşürmek için daha çok tasarruf yapmamız ve bunları doğru yere yönlendirmemiz lazım"
"Otomatik BES'e ince ayar gerekebilir"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "BES'te otomatik katılım ile önemli bir adım attık, fakat belki ince ayarlar gerekebilir" diye konuştu.
"Gıda Komitesi'nin çalışmaları etkisini gösteriyor"
Gıda Komitesi'nin çalışmalarının etkisi göstermeye başladığını dile getiren Şimşek şunları söyledi: "Gıda Komitesi sadece kısa vadeli unsurlara bakmıyor, en önemlisi orta-uzun vadede özellikle bu arz zincirini masaya yatırdık. Gıdanın enflasyona etkisi daha makul düzeyde seyredecek"