SPK, beklenti anketi yayınlandı

SPK Beklenti Anketi'ne katılan 132 uzman, yatırım araçlarına ve piyasalara dair kısa, kısa, orta ve uzun vade beklentilerini paylaştılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2015 Ağustos ayı Beklenti Anketi yayınlandı.

132 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2015 yılı Ağustos ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmeler yer alıyor. 

Anket'te şu değerlendirmelere yer verildi: 

"Katılımcıların gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak yüzde 52’si önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 56’sı önümüzdeki altı ay, yüzde 44’ü ise önümüzdeki bir yıl artış beklemektedir.

ABD Doları'nda, katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay, yüzde 68’i önümüzdeki altı ay ve yüzde 45’i önümüzdeki bir yıl artış beklemektedir. Euroya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 51’i önümüzdeki ay, yüzde 54’ü altı aylık dönem ve yüzde 42’si önümüzdeki bir yıl için artış beklemektedir.

Katılımcıların yüzde 46’sı önümüzdeki ay, 37’si önümüzdeki altı ay BIST-100 endeksine ilişkin değişim beklemezken, bir yıl için yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 48 olarak gerçekleşmiştir.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay ve önümüzdeki altı ay katılımcıların sırasıyla yüzde 58’i ve yüzde 42’si değişim beklemezken, yıllık dönem için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 48 olarak gerçekleşmiştir. 

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 71’i önümüzdeki ay, yüzde 55’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 50 olarak gerçekleşmiştir.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 58 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 59 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların yüzde 52’si önümüzdeki ay, yüzde 42’si önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 45 olarak gerçekleşmiştir.

Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61 ile önümüzdeki ay, yüzde  41 ile önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönemde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 52 olmuştur.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay, yüzde 48’i önümüzdeki altı ay, yüzde 45’i önümüzdeki yıl değişim beklememektedir."