SPK'dan yumuşama bekliyorlar
Portföy yönetimi şirketlerine getirilmesi planlanan 10 milyon TL ödenmiş sermaye şartında SPK'dan yumuşama bekleniyor.
İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) portföy yönetim şirketlerinin faaliyetlerine yönelik Şubat sonunda görüşe açtığı tebliğ taslağında asgari ödenmiş sermaye şartının 10 milyon lira olarak öngörülmesinin uluslararası standartlara uymadığını ve bunun sektörün gelişimi yönünde engel olduğunu söyleyen sektör yetkilileri SPK'dan bu konuda bir yumuşama bekliyorlar.
Sektör yetkililere göre ayrıca, kamuoyunda bir süre tartışılan yeni vergi mevzuatıyla, yurtdışındaki fon yönetim şirketlerinin "İstanbul'a merkezlerini taşıması" ve burada istihdam ve gelir yaratması da tehlikeye girebilir.
SPK Şubat ayı sonunda portföy yöneticiliği faaliyeti ve bu faaliyette bulunacak kurumlar ile, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin dört yeni tebliğ taslağını 15 Mart'a kadar görüşe açmıştı.
Sardis Menkul Değerler Yönetici Ortağı Haydar Acun, "Asgari sermayenin 10 milyon TL olarak belirlenmesinin bağımsız portföy yönetim şirketlerinin gelişmesine ve sektörde sağlıklı bir rekabetin oluşmasına büyük bir engel teşkil edeceğine inanıyoruz" dedi.
Acun, mevcut asgari sermayenin bir miktar artırılmasının uygun olacağını belirterek, "Bizim görüşümüz, yeni kurulmuş bir portföy yönetim şirketinin yaklaşık 1-2 yıllık muhtemel operasyonel giderleri gözönüne alınarak asgari sermayesinin 1 milyon TL olarak belirlenmesidir" dedi.
Bu rakamın şirketin sabit giderlerinin ve yönettiği portföy miktarının artmasına bağlı olarak zaman içinde artabileceğini söyleyen Acun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fon saklama, fon operasyon ve fon hizmet işlerinin birbirinden net bir şekilde ayrılıp, tamamıyla dışarıya yaptırılması mümkün olduğu anda bir portföy şirketine sadece 'portföy yönetme' sorumluluğu kalacağı gibi bir çok operasyonel giderlerden ve yüksek sermaye yükünden de kurtulmak mümkün olabilecektir."
Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre, getirilmesi düşünülen asgari sermaye oranı, Avrupa Birliği direktiflerinde fon yönetim şirketleri için belirlenen minimum oranların çok üzerinde bulunuyor. Örneğin İngiltere Finansal Otoritesi (FSA) tarafından belirlenen ve en temel sermaye yeterliliği seviyesi olan Pillar 1 (yaklaşık 50,000 euro), bir fon yönetim şirketinin minimum 3 aylık "operasyonel giderlerini" karşılayabilecek miktarda sermayeye sahip olmasını öngörüyor.
Ayrıca, yaygın olarak dikkate alınan SCR (Solvency Capital Requirement) ise firmanın 12 aylık dönemdeki yükümlülükleri kadar bir sermaye şartı ileri sürülüyor.
Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan, "Sermayenin operasyonel maliyetlerle ilişkilendirilmesi doğru olabilir yönetilen fon miktarı ile değil" derken bir başka sektör yetkilisi ise SPK'nın portföy yönetim şirketlerinde sermayenin 10 milyon TL'ye çıkarılması planının çok yanlış olduğunu belirtti.
Aynı sektör yetkilisi, "Bu tasarı portföy yönetim şirketlerine rekabet şansı tanımıyor. Bu şekilde olursa portföy yönetimi konusunda şu ana kadar yapılanlardan hiç şikayetçi olunmadığı sonucu çıkıyor. SPK'nın bu konuda makul bir çerçeve oluşturacağına inanıyoruz. Bu durum, portföy yönetim şirketlerinin faaliyetlerini off-shore'a yönlendirir" dedi.
Sektör yetkilileri SPK'ya ilettikleri görüşlerinde fon yöneticiliği işinin sermaye yoğun değil, bilgi, beceri, yetenek ve tecrübe gerektiren bir iş kolu olduğuna dikkat çektiler.
Portföy yönetim şirketleri tarafından SPK'ya iletilen metinde şöyle denildi:
"Getirilmek istenen asgari sermaye oranının sektör için 'yüksek bir giriş engeli' oluşturarak bu işin 'çoğunlukla' veya 'sadece' bankalar ve sermaye engelini aşabilen büyük kurumlar tarafından yapılmasına yol açacağı ortadadır. Asgari sermaye oranının neden 1,3,5 milyon TL değil de 10 milyon TL olarak belirlendiği sorusunun, 'işin yürütülebilmesi için gerekli operasyonel giderler veya yönetilen portföyün taşıdığı risk' cevabıyla ilişkilendirilebilmesi mümkün görünmemektedir."
Sektör yetkilileri öngörülen yüksek sermaye miktarının, "İstanbul'un finans merkezi olma" projesine katkıda bulunmak yerine "engel" teşkil ettiğini de belirtiyorlar.
SPK'ya iletilen metinde ayrıca getirilen düzenlemelerle sermaye piyasalarına yatırım yapmak amacıyla fon yöneticiliği işine yeni girecek yatırımcıların Türkiye yerine İngiltere, Lüksemburg, İrlanda veya daha başka bir merkeze kayabileceği uyarısı yer aldı.
SPK internet sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye'de 36 portföy yönetim şirketi faaliyet gösteriyor ve toplam ödenmiş sermaye 129.1 milyon lira olup, bunlar arasında en yüksek ödenmiş sermayeye 45 milyon lira ile İş Portföy, 10 milyon lira ile Garanti Portföy, 7.5 milyon lira ile Rhea Portföy yönetimi sahip bulunuyor.