Sterlin, 31 yılın en düşüğünü gördü

Brexit’te 2. dalga endişeler sterlinde aşağı yönlü hareketleri tetikledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı Theresa May’in dün Brexit için Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası oylama yapsa da yapmasa da 50. maddenin çalıştırılacağı açıklaması sterlin üzerinde baskıyı artırdı.

Sterlin bu sabah, 1,2786 dolar ile 31 yılın en düşük seviyesini gördü.

İngiltere’de AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini başlatmak için meclis onayı gerektiği konuşulmaktaydı. Meclis onayı alınmadan hükümetin bu tür bir adım atılmasının "anayasal olarak uygun" olmadığı tartışılıyordu.

Analistlere göre; Muhafazakar Parti yıllık konferansında kabineyle istişarelerde bulunan May’in bu tutumu ve Mart 2017’de sürecin başlayacağını ifade eder tarih vermesi ise “Hard Brexit” senaryosunu ön plana çıkarıyor.

Öyle ki bu endişelerin dün İngiltere ekonomisinde iyileşen makro verilerin de önüne geçtiği izlendi. İngiltere Eylül imalat PMI 2014 ortalarından bu yana görülen en yüksek seviye olan 55.4’e sıçradı. PMI verisi üretim çıktısı, yeni siparişler ve istihdamda güçlenme sinyalleri ortaya koydu. Ağustos’ta da benzer şekilde sektör güçlü sonuçlar ortaya koymuştu. Ancak düşüşü devam etti. BoE Eylül ayı toplantısında İngiltere ekonomisinde son gelen güçlü verilere rağmen
Kasım'a kadar izlemede olacaklarını ve Kasım'da İngiliz ekonomisi Ağustos'takine benzer bir görünüm çizmesi halinde para politikası kurulu üyelerinin yeni bir faiz indirimine gitmeye hazır bulunduklarını belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir