Suudi Arabistan ilk adımı attı

Suudi Arabistan'ın düşük petrol fiyatlarını yükseltmek için, tüm ülkelerin petrol üretimini düşürmesi önerisinde bulunduğu iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, düşen petrol fiyatlarına destek olmak isteyen Suudi Arabistan'ın petrol üretici ülkelerin üretimi yüzde 5 azaltmasını teklif ettiğini ifade ederken, arzın azalacağı beklentisiyle petrol fiyatları yüzde 4'ün üzerinde yükseldi, enerji şirketi hisseleri değer kazandı.

Aleksandr Novak, Şubat ayında düzenlenmesi planlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) toplantısında petrol üreten her ülkenin üretimi yüzde 5 oranında azaltması konusunun gündeme getirilebileceğini, fakat bunun için ortak bir karar alınması gerektiğini bildirdi.

Gazetecilerin "Suudi Arabistan Rusya'ya petrol üretimini yüzde 5 oranında azaltmayı teklif etti mi?" sorusuna Enerji Bakanı şu şekilde yanıt verdi:

"Önceki toplantılarımızda bu konuyu görüştüğümüzde sadece Rusya'dan değil petrol üreten ve ihraç eden tüm ülkelerden bahsedildi. Yaklaşık olarak bu değerler görüşüldü, her ülkenin üretimi yüzde 5 oranında azaltması görüşüldü. İşin aslı, bu o kadar basit değil, kısıtlamayı kontrol etme konusunda birçok sorun var. Bu yüzden bu sorunlar üzerinde çalışmaya başlamak için ilk olarak ortak karar almamız gerek. Bu yüzden bu hakkında konuşmak için erken."

Novak, bu konunun Şubat ayında düzenlenmesi planlanan OPEC toplantısında masaya yatırılacağını belirtti ve birkez daha bu konu hakkında konuşmak için erken olduğunun altını çizdi. Gazetecilerin Rusya'nın teknik olarak üretimi nasıl kısıtlayacağı sorusu üzerine, Novak ilk olarak OPEC'e dahil olan ve dahil olmayan ülkelerin bu adımı atmaya hazır olup olmadıklarını dikkate almak gerektiğini kaydetti.

Dün yüzde 4'ün üzerinde değer kazanan Brent petrolünün büyük petrol üreticilerinin üretimi azaltacağı beklentisiyle bugün yüzde 6'nın üzerinde değer kazanarak 35 doları aştıktan sonra TSİ 17:08 itibariyle yüzde 4.6 primle 34.66 dolardan işlem görüyor.

Açıklamanın ardından S&P Enerji Endeksi yüzde 2.9 yükseldi.