Tansiyon düşerse altın da düşecek

Siyasi tansiyonun yükselmesiyle hareketlenen altın fiyatları, Kırım'daki gerginlikle beraber yedi ayın zirvesini gördü. Uzmanlar bu yükselişin kalıcı olmayacağı görüşünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erdem BOLCA

İSTANBUL - Kriz döneminde "güvenli liman" olarak görülen ve onsu 2000 dolar seviyelerine yaklaşan altın, piyasaların durulmasından sonra kaybettiği cazibesini yeniden kazanmaya başladı. Özellikle Kırım'daki gerginlikle birlikte altın fiyatları 1.361 dolarla son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatlardaki yükselişin devam edip etmeyeceği herkesin merak konusu oldu. 

dunya.com olarak altının seyrinin ne olabileceğini altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e sorduk. Yıldırımtürk, özellikle Rusya ile ABD arasında soruna neden olan Kırım'daki jeopolitik gerginliğin daha da tırmanması durumunda altın fiyatlarının 1.400-1.405 dolar seviyelerine kadar yükselebileceğine dikkat çekti. Yükselişlerin büyük fonların satışlarıyla karşılanacağını kaydeden Yıldırım, bu nedenle altının 1.400'lü seviyeleri aşıp 1.500 dolar seviyelerine çıkma ihtimalinin çok zor olduğunu belirtti.

Fed politikaları önemli

Özellikle Rusya konusunda ekonomik yaptırımların ve yeni gelişmelerin piyasaların seyri açısından önemli olacağını belirten Yıldırımtürk, altında hazirana kadar Rusya ve Fed'in parasal sıkılaştırma politikası dahilinde dalgalanma yaşanacağını kaydetti. Son hareketlere bakarak, altının yükseliş trendine girdiğini söylemenin zor olacağını ifade eden Yıldırımtürk, "Parasal sıkılaştırma sürecinde gelişmekte olan ülkeler faiz artırımlarına başladığında yatırımcılar altından ziyade faize yönelecektir. ABD'de Fed'in politikaları doğrultusunda paranın Amerika'ya kaymasıyla yeni bir faiz artırımı gerçekleşebilir. Bu durum da altın için olumsuz olur. O yüzden altının yükselişini jeopolitik gerilime tepki olarak değerlendirmek daha doğru" diye konuştu.

'Gram altın 78 liraya düşebilir'

Yurtiçinde altın fiyatlarındaki yükselişte daha çok kaldıraçlı piyasanın etkisinin olduğuna işaret eden Yıldırımtürk, "İçeride altının fiyatının yükselmesinde; Gezi ve 17 Aralık sırasında oluşan tedirginlikle kısa vadeli döviz açık pozisyonlarını kapatma eğiliminin artırması ve bu noktada da doların değer kazanması etkili oldu. Eğer bu olaylar yaşanmasaydı dolar yılı 1.90-1.95 seviyesinde kapatacak, altın da 85 TL seviyesinde oluşabilecekti" dedi.

Yerel seçimler sonrası siyasi tansiyon düşmesi durumunda doların 2.10-2.00 TL'ye gerileyebileceğini belirten Yıldırımtürk, "Altın fiyatları dış piyasada aynı kalsa bile içeride yine gram altın 85 TL'ye kadar gerileyebilir. Zaten iki buçuk ay önce 78 TL'ye kadar altın gerilemişti. O zamanki düşüş dışarıdaki altının 1.180-1.172 dolara gerilemesinden kaynaklanmıştı" diye konuştu. Ancak Yıldırımtürk, bütün bu senaryoların gerçekleşmesinin siyasi tansiyonun düşmesine bağlı olduğuna özellikle vurgu yaptı.

Bu nedenle yılın ikinci yarısında haziran sonu veya temmuz başı gibi tekrar altının 1.150-1.100 seviyelerine çekilme ihtimali olduğunu söyleyen Yıldırımtürk, kurdaki düşüşe de bağlı olarak altının yaz aylarında yine 78-80 TL seviyelerine gelebileceğini kaydetti.