Tatil sonrası ilk işlem gününde dolar/TL sert dalgalandı

Türkiye piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu geçen hafta sakin bir seyir izleyen dolar/TL tatil sonrası ise oldukça hareketli başladı. Haftanın ilk işlem gününde döviz piyasasında yüksek oynaklık gözlenirken, dolar/TL 6.30 seviyesine yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye piyasalarının kapalı olduğu Cuma günü 6.00 seviyesinden kapanan, bu sabah saat 09.01'de 6.0182/6.0299 seviyesinde olan dolar/TL gün içinde 6.2960 seviyesine kadar yükseldi. Böylece TL'nin dolar karşısında günlük değer kaybı yüzde 4.7'ye ulaştı. Ancak öğleden sonra TL kayıplarını azaltırken, dolar/TL de saat 17.16'da 6.1424/6.1740 seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 6.6499/6.6696, euro/TL ise 7.1613/7.1650 seviyesinde.

Bankacılar Türkiye'nin risklerine dair henüz bir şeyin değişmediğini belirtirken, Londra piyasalarının kapalı olduğu bugün kurda yükselişi tetikleyecek bir haber akışı bulunmadığını ve yerli kurumsal döviz talebi nedeniyle dolar/TL'nin sert yükseldiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yaptığı ve güvercin algılanan konuşması küresel olarak dolarda değer kaybına neden olmuş, piyasaların kapalı olduğu süreçte ABD ile ilişkilere yönelik negatif bir gelişme olmamasının da etkisiyle dolar/TL haftaya sakin başlamıştı.

BIST 100 endeksi yüzde 1,22 değerlendi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bayram tatili nedeniyle verilen uzun aradan sonra yeni haftaya yüzde 0,82 artışla 90.921,33 puandan başladı. Gün ortasına bu puana yakın seviyeden giren endeks, gün ortasında yukarı yönlü bir seyir izledi. Endeks, haftanın ilk işlem gününü yüzde 1,22 değer kazancıyla 91.284,04 puandan tamamladı. 

Borsa İstanbul'da swap adımı

Piyasalar hükümetin izleyeceği mali politikalar ile TCMB'nin para politikasını yakından izliyor. TCMB'nin önceki hafta likidite ve BDDK'nın swap adımı ile önde gelen bankaların genel müdürlerinin yaptıkları açıklamalar piyasalarda genel olarak tansiyonu azaltmıştı.

Öte yandan bugün Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada swap pazarının kurulması amacıyla çalışmalara başlandığı, pazarın ilk etapta döviz piyasaları için hayata geçirileceği duyuruldu.

Analistler bir yandan da Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin seyrinin piyasaların gündemindeki ana konu olmayı sürdürdüğüne dikkat çekiyor. ABD tarafından önceki hafta gelen açıklamalar Türkiye'de ev hapsinde bulunan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye daha fazla yaptırım getirmeye hazır oldukları yönündeydi.

Tahvil piyasasında ise TCMB'nin son sıkılaştırma adımları ardından gösterge 10 yıllık tahvilin getirisinde sert düşüş, iki yıllık gösterge tahvilde ise sert yükseliş gözleniyor. Bankacılar bu hareketin TCMB'nin gecelik piyasada faizi yüzde 19.25 ile koridorun üst bandına yönlendirmesinin ardından geldiğini belirttiler.

Gösterge 10 yıllık tahvilde pazartesi günü valörde son işlem yüzde 22 oldu. Bugün ise valörde saat 17.16'da son işlemde yüzde 21.95 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise spot kapanışta yüzde 24.48 seviyesindeydi.

Borsa, günü yükselişle tamamladı Borsa, günü yükselişle tamamladı

Albayrak, Fransız mevkidaşı ile görüştü: Ortak hareket etme kararı aldıkAlbayrak, Fransız mevkidaşı ile görüştü: Ortak hareket etme kararı aldık