TBB Başkanı: Banka hiç kazanmazsa faiz 2 puan düşer

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, faizlerin yüksek olduğuna katıldıklarını ancak bunun nedenlerinin tartışılması gerektiğini söyledi. Aydın, "Türk Bankacılık sistemi hiç para kazanmazsa bile faiz oranlarının aşağı doğru seyri azami 200 baz puan görünüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, BloombergHT tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

Türkiye'de nominal faizin yüksek olduğunu belirten Aydın, "Sektör olarak faiz seviyelerinin yüksek olmasına karşıyız. Faizin yüksek olduğunu biz de söylüyor ve altını çiziyoruz. Ama parayı pahalılaştıran unsurların neler olduğunu da tartışmak istiyoruz. Türk Bankacılık sistemi hiç para kazanmazsa bile faiz oranlarının aşağı doğru seyri azami 200 baz puan görünüyor. Yani yüzde 18 olan bir faiz, bankacılık sektörü hiç para kazanmasa yüzde 16 olabiliyor" dedi.

Faizlerin düşürülmesi için kamusal ve operasyonel yüklerin azaltılması gerektiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Paranın kendisi dışındaki maliyeti oluşturan en önemli unsurlardan biri kamusal yükler onun yanında da operasyonel yükler var. Bu operasyonel yüklerin doğru yönetilmesi lazım. Bu konuda bankacılık sistemi bireysel davrandı. Her birimizin ayrı para taşıma grupları var, her birimiz her sokağa banka şubesi kurduk, dijitali her birimiz farklı yapıyoruz. Yani operasyonel giderleri azaltma imkanı olduğu gibi her bankanın da kendi operasyonel giderini doğru yönetmesi lazım. Özetle eğer biz bu giderleri doğru yönetirsek, kamusal yükleri makul seviyeye çekersek faizleri aşağı çekme şansımız var"

Şimşek: Bankacılık sektörünün kârı makul düzeyde"Bankacılık sektörünün kârı makul düzeyde"

Şimşek: ABD'deki dava geride kalacakŞimşek: ABD'deki dava geride kalacak