TBB, cuma günkü toplantının ayrıntılarını açıkladı

Canikli başkanlığındaki bankacılık toplantısında kaynak maliyeti ve kredi faizlerini etkileyen faktörler görüşüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile cuma günü yapılan toplantıda bankacılık sektöründeki kaynak ve aracılık maliyetinin seyri ile ilgili görüşüldüğünü açıkladı.

Açıklamada söz konusu toplantıda ekonomik realiteyle bağdaşmayan, piyasa mekanizmasıyla çelişen, rekabeti bozacak nitelikte hiçbir değerlendirme ve yorum yapılmadığı belirtildi.

TBB'den yapılan yazılı açıklamada, toplantıda kaynak maliyeti ve kredi faizlerini etkileyen faktörlerin sektöre, yatırımlara ve büyümeye olan etkileri konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.

Cuma günü bir araya geldiler

Başbakan Yardımcısı Canikli cuma günü bankacılık sektörü temsilcileri ile mevduat faizleri konusunu görüşmek üzere bir araya gelmişti.

Hükümet bankacılık sektörünün ekonomik temellerden uzak bir "mevduat yarışından" vazgeçmesi gerektiğini aksi halde duruma müdahale edeceğini belirtiyor.

TCMB verilerine göre bankacılık sektörü genelinde 2016 sonunda yüzde 8.76 olan bir aydan kısa vadeli Türk Lirası cinsi mevduatın ağırlıklı ortalama faiz oranı mayıs ayında yüzde 10.66'ya yükseldi. Ancak bankacıların verdiği bilgiye göre, özellikle 1 milyon TL üzeri 31 gün üzeri mevduata bazı bankalar temmuz ayı itibarıyla yüzde 15 veya üzerinde getiri sunuyorlar.